Dünya

İsrail'e tarihi ziyaret: İran'ın sürgündeki "veliaht prensi", Başbakan Netanyahu ile görüştü

18 Nisan 2023 11:54

T24 Dış Haberler

İran'ın sürgündeki "Veliaht Prensi" ve Şah'ın oğlu Rıza Pehlevi, İsrail'e tarihi bir ziyaret gerçekleştirerek ülkenin Başbakanı Binyamin Netanyahu ile kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

İran'ın en tanınmış muhalefet figürlerinden olan Pehlevi pazartesi günü gittiği İsrail'de Holokost'ta katledilenlerin Yom HaŞoah için Ulusal Holokost Anıtı ve Müzesi'ne gitti. Tören sırasında Başbakan Netanyahu ve Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog'un yanında duran Pehlevi konuşma yapmadı.

Bu vesileyle ilk defa İran'ın öne çıkan siyasi figürlerinden biri İsrail'e gitmiş oldu.

Pehlevi, pazar günü ülkeye gitmeden önce yaptığı Twitter paylaşımında, "İsrail'e İran halkından bir dostluk mesajı götürmek istediğini ve Holokost kurbanlarına saygılarını sunmak istediğini" belirtti.

Netanyahu'yla Pehlevi'nin pazartesi günü yaptığı görüşmeye İsrail'in İstihbarat Bakanı Gila Gamliel de katıldı.

Netanyahu ve Pehlevi'nin görüşmede hangi konuları ele aldığına dair bir açıklama yapılmazken, üç siyasetçinin konuştuğu anların bir fotoğrafı paylaşıldı.

Pehlevi, 1979'da "İslam Devrimi"nin Şah'ı devirmesinden bu yana sürgünde yaşıyor. Pehlevi, rejime ülke dışından yaptığı muhalefetle tanınıyor.

İsrail ve İran arasındaki rekabet, son yıllarda iki tarafın da birbirlerini karşılıklı saldırılarla suçlaması sonucunda daha da şiddetlendi. İsrail ayrıca İran'ı nükleer bomba yapmaya çalışmakla suçluyor.