Gündem

İsrail'e ihracat kısıtlaması listesinde o madde tartışma yaratmıştı: İletişim Başkanlığı'ndan "İsrail'e jet yakıtı" açıklaması

09 Nisan 2024 22:53

Bakanlığın İsrail'e ihracat kısıtlaması getirdiği ürünler arasında 'Uçak Benzini-Jet Yakıtı' yer aldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı 'İsrail'in jet yakıtları Türkiye'den' haberlerini yalanladı. Başkanlık, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerinde de görülen jet yakıt satışının İsrail savaş uçaklarıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Yakıt alan uçakların tamamı yolcu uçağıdır. Kamuoyunun hassasiyetleri üzerinden yürütülen manipülasyon kampanyalarına itibar etmeyiniz" ifadelerine yer verdi.

İstanbul İstiklal Caddesi’nde eylem yapan gençlerin darp edilerek gözaltına alınması ve bugün Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'e yönelik ihracat kısıtlaması getirmesiyle 'İsrail ile ticaretin kesilmesi' tartışması farklı bir boyut kazandı.

İnşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden uçak benzini ve jet yakıtına kadar 54 ürün grubunu kapsayan ihracat kısıtlaması sonrası "İsrail'in jet yakıtları, Türkiye'den gidiyor" haberleri gündeme geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) ise bu haberleri yalanladı.

"İsrail'e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtı"

Merkez, bahse konu yakıtın, Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail'e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtı olduğunu iddia etti. Başkanlık'tan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerinde de görülen jet yakıt satışının İsrail savaş uçaklarıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Bahse konu yakıt, İsrail'e gönderilen bir yakıt değil, tamamen Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail'e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtıdır. Yakıt alan uçakların tamamı yolcu uçağıdır. Kamuoyunun hassasiyetleri üzerinden yürütülen manipülasyon kampanyalarına itibar etmeyiniz."