Dünya

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, Hollanda Holokost Müzesi'nde Gazze protestosuyla karşı karşıya kaldı

11 Mart 2024 10:53

T24 Dış Haberler

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un Amsterdam'da bir Holokost müzesinin açılışına katılması, İsrail'in Gazze'deki askeri operasyonları nedeniyle protestolara yol açtı.

Ateşkes çağrısında bulunan aktivistler, kentin Yahudi mahallesinde bulunan Ulusal Holokost Müzesi yakınlarındaki bir meydanda toplandı. Protesto eden bazı kişilerin kendilerinin de Yahudi olduğu belirtildi. Göstericilerin hem Filistin hem de İsrail bayrakları taşıdığı görüldü.

Hollanda medya kuruluşu De Telegraaf'ın haberine göre, bazı protestocular polis minibüslerine tırmandı ve havai fişek ve yumurta atmaya başladıkları sırada çevik kuvvet polisi onları uzaklaştırdı.

Pankartlarda "Yahudiler soykırıma karşı" ve "Soykırımdan kurtulan bir kişinin torunu diyor ki: Gazze Soykırımını Durdurun" sloganları yer aldı. 

Müze, Herzog'u 7 Ekim'de İsrail'in Gazze'ye kara harekatına yol açan Hamas saldırısından önce davet ettiğini söyledi. Müze yaptığı açıklamada, Herzog'un katılımının soru işaretleri yarattığının farkında olduğunu ancak Herzog'un İsrail'e göç eden ve Holokost'tan kurtulan Hollandalıların anavatanını temsil ettiğini belirtti.

İsrail Cumhurbaşkanı yaptığı bir konuşmada müzenin "nefret, antisemitizm ve ırkçılıktan doğan dehşeti hatırlayacağını" söyledi. 

Açılış töreninde ayrıca Hollanda Kralı Willem-Alexander, Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander van der Bellen, Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Alman Federal Konseyi Başkanı Manuela Schwesig de hazır bulundu. Müzeye vardıklarında kalabalık tarafından tepkiyle karşılandılar.

Kral Willem-Alexander yakındaki bir sinagogda toplanan Holokost'tan kurtulan Hollandalılara hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bu müze bize antisemitizmin ne kadar yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor."

Holokost Müzesi, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin üzerinden neredeyse 80 yıl geçmesi sebebiyle Pazartesi günü halka açılacak. Müzede daha önce halka açık olarak görülmemiş 2 bin 500 obje sergilenecek.