Dünya

İsrail'de hükümet karşıtı protestolar büyüyor: 161 üst düzey subay istifa etti, polis eylemcilere gaz sıktı

19 Temmuz 2023 00:21

İsrail Hava Kuvvetleri'nde görevli 161 üst düzey subay ve komutan görevi bıraktığını açıkladı. Hava Kuvvetleri'ne bağlı harekât karargâhında görevli üst düzey subaylar hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesini görevi bırakmalarına gerekçe gösterdi. Başkent Tel Aviv'deki Ayalon caddesinde yürüyüşe geçen göstericilere de İsrail polisi müdahale ederek biber gazı sıktı. 

İsrail'de Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve diğer sağ politikalarına karşı çıkan protesto hareketi, 6 aydır ülke genelinde gösterilerine devam ediyor.

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon, tartışmalı yargı düzenlemesinde Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini azaltacak yasa tasarısını Meclis Genel Kurulu'na getirmeye hazırlanırken ülke genelinde protestolar ve sivil itaatsizlik eylemleri gün boyunca devam etti.

Başkent Tel Aviv'deki Ayalon caddesinde yürüyüşe geçen göstericilere İsrail polisi müdahale etti.

İsrail Hava Kuvvetleri harekât karargâhında görevli, aralarında general, tümgeneral, albay rütbesinde isimlerin de yer aldığı 161 yedek asker hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı ordudan ayrıldıklarını duyurdu.

Yedek askerler yaptıkları yazılı açıklamada, kendilerini İsrail ordusu Hava Kuvvetleri Harekât Karargâhı'nda görevli “insansız hava aracı operatörleri, teknik operatör, hava ekipleri ve diğer birimlerde çalışan” yedek askerler olarak tanıttı. İsrail hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesiyle ülkenin “demokrasiden bir diktatörlüğe dönüşeceğini” savunan askerler ordu hizmetini bıraktıklarını açıkladı.

Ertelenen yargı düzenlemesinin perde arkası

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurduğu "yargı reformu", Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.


Başbakan Netanyahu, ülke çapında giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini 27 Mart'ta ertelediğini açıklamış ancak 2023-2024 bütçesinin mayıs sonunda Meclisten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar gündeme getireceklerini duyurmuştu.

Netanyahu koalisyonu ve muhalefet arasındaki yargı düzenlemesi müzakerelerinin tıkanmasının ardından hükümet, yakın zamanda yargı düzenlemesi kapsamında yeniden düğmeye basmıştı. İktidar, Yüksek Mahkeme'nin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak "akla yatkınlık" diye isimlendirilen yasa tasarısını Mecliste birinci oylamada 10 Temmuz'da kabul etmişti. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için Mecliste yapılacak üç oylamadan da geçmesi gerekiyor. (AA)