Dünya

İsrail, binlerce Filistinlinin sığındığı El Şifa Hastanesi'ne baskın düzenledi

Tel Aviv, yine hastanenin bir Hamas komuta merkezi olarak kullanıldığını iddia etti

18 Mart 2024 07:32

T24 Dış Haberler

İsrail ordusu, Gazze Şehri'nde binlerce kişinin sığındığı El Şifa Hastanesi'ne baskın düzenlediklerini belirtti. Gece boyunca hastane kompleksinden yoğun silah sesleri duyulduğu belirtildi. 

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari pazartesi günü erken saatlerde yaptığı açıklamada askerlerin "sınırlı alanda yüksek hassasiyetli bir operasyon yürüttüğünü" ifade etti. 

Hagari, ellerinde Hamas'ın üst düzey yetkililerinin hastaneyi "terör faaliyeti gerçekleştirmek ve terör faaliyetlerine teşvik etmek" için kullandığına dair istihbarat bulunduğunu öne sürerek, baskının bu gerekçeyle yapıldığını belirtti. 

Hamas'ın Gazze'deki medya ofisi de saldırıyı kınarken, İsrail'in hastaneyi "tanklar ve dronlarla basarak" bir savaş suçu işlediğini belirtti. 

İsrail ordusu, Gazze'nin en büyük hastanelerinden olan El Şifa'ya kasım ayında da saldırmıştı ve bu uluslararası kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti.

Yüzlerce Filistinli, saldırılardan korunma hedefiyle hastaneye sığınmış halde yaşamaya devam ediyor. Sosyal medyada paylaşılan teyit edilmemiş görüntülerde El Şifa Hastanesi olduğu belirtilen yerde insanların panikle sokağa kaçtığı görülüyor. 

Britanya kamu yayıncısı BBC'nin Gazze'deki muhabirlerinden Rushdi Abualouf, Gazze saati ile sabah saat 4'te yaptığı X paylaşımında, "İsrail tankları aniden El Şifa Hastanesi'ni sardı ve silah sesleri duyuldu" yazdı.

Abualouf, "Görgü tanıkları, binlerce yerinden olmuş Filistinlinin yaşadığı kompleksin içinde bir panik durumu olduğunu bildiriyor" aktarımında bulundu.

İsrail birçok kez Hamas'ı hastane ve sağlık merkezlerinin içinden askeri operasyonlarını yönetmekle suçladı. Hamas bu iddiaları reddetti. 

7 Ekim'den sonra 31 bin 645 kişiyi öldürdükleri saldırılar sırasında İsrail, defalarca hastanelere baskın düzenledi. Birleşik Krallık, geçen hafta İsrail'in Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'ne yaptığı baskın için soruşturma yürütülmesini istedi.