Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu: Rehine anlaşmasına varılsa da varılmasa da Refah'a gireceğiz

İsrail'in Refah'a yapacağı bir kara saldırısının çok sayıda sivil ölüme sebep olacağından korkuluyor

01 Mayıs 2024 09:03

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın Gazze'deki rehineleri serbest bırakması için bir anlaşmaya varıldığı senaryoda bile ordusunun Refah'a kara harekatı düzenleyeceğini ifade etti.

Orta Doğu'da İran ve İsrail'in karşılıklı saldırılarıyla dünyanın odağı bir süreliğine bölgesel gelişmelere kaysa da, Gazze'deki insani felaketin boyutu büyümeye devam ediyor. Batılı ülkeler, İsrail ile potansiyel Refah saldırısı konusunda temaslarını sürdürüyor. İsrail'in saldırıları sonucunda 1 milyondan fazla insan Gazze'nin güneyindeki Refah kentine sığınmıştı. Olası bir kara saldırısının çok sayıda sivil ölüme sebep olabileceğinden korkuluyor. 

İsrail'in Refah saldırısı hazırlıkları hız kazanırken Mısır liderliğindeki arabulucular, saldırıdan önce Hamas ile Tel Aviv arasında bir ateşkes anlaşması sağlamak için girişimlerini yoğunlaştırdı. Ancak Netanyahu, bunun kararlarını değiştirmeyeceğine işaret etti.

Salı günü Kudüs'te konuşan İsrail Başbakanı, "Savaşı tüm hedeflerimize ulaşmadan durdurmamız ihtimal dışı. Tam anlamıyla zafere ulaşmak için anlaşma olsa da olmasa da Refah'a girip oradaki Hamas müfrezelerini ortadan kaldıracağız" dedi. 

Bu hafta Kahire'de yapılan görüşmeler, savaşı diplomatik yollarla durdurmak için son fırsat olarak görülüyor. Hamas delegasyonu pazartesi günü İsrail'in son ateşkes önerisine yazılı bir cevapla döneceklerini söyleyerek Mısır'ın başkentinden ayrıldı. 

Netanyahu, bahsi geçen açıklamayı ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüşmeler gerçekleştirmek için ülkeye gelmeden saatler önce yaptı. Blinken, salı günü Ürdün'den İsrail'e uçmadan önce amacın Gazze'deki insani durumu iyileştirmek ve rehinelerin serbest kalmasını sağlamak için bir ateşkes anlaşması oluşturmak olduğunu söyledi. 

Hamas, geçen hafta elinde hala canlı rehineler olduğunu gösteren bir video yayınladı. 

The Guardian'ın aktardığına göre Mısırlı yetkililer görüşmeler konusunda iyimser olsa da tarafların arasında hala aşılması gereken çok sayıda konu var. İsrail'in Gazze'den tamamen çıkması talebi Tel Aviv'de kabul görmüyor.