Dünya

İsrail Başbakanı, Mandela’nın cenazesine ‘yolculuk masraflı’ diye katılmıyor

Netenyahu masraflar sebebiyle geziyi iptal ederken, 53 devlet başkanı Mandela'nın cenazesinde hazır bulunacak

09 Aralık 2013 22:18

Çeviri: Raffi A. Hermonn

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu, 6 Aralık tarihinde hayatını kaybeden Güney Afirika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın cenazesine masraflar sebebiyle katılmayacak.

Fransız diplomasi ve savunma gazetesi İ24 News, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “yüksek yol masrafları” gerekçesiyle Nelson Mandela’nın cenaze törenine katılmayacağını yazdı. 

İ24 News’dan İsrail muhabiri Tel Shalev’in haberi özetle şöyle:

İsrail Başbakanı Özel Kalemi’nden alınan bilgilere göre, son anda karar verilen geziler, İsrail Hükümeti’ne 7 milyon Şekel yani 1,5 milyon € masrafa mal oluyor. Bu nedenle Başbakan Benyamin Netanyahu, uluslararası devlet erkinin katılacağı Güney Afrika eski Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın cenaze törenine katılmak amacıyla yapmış olduğu planlarını iptal etti.

Geçtiğimiz Pazar günü, İsrail Başbakanlığı tarafından yayımlanan bir resmi açıklamaya göre, son anda karar verilen resmi geziler, yolculuk organizasyonu ve bir İsrail devlet adamı için mutlaka yapılması gereken emniyet tedbirleri göz önüne alındığında, “masrafın çok yükseldiği ve bundan dolayı Başbakan’ın bu törene katılamayacağı” bildirildi. 
Bildiride İsrail Hava Yolları El AL’in böyle bir yolculuk için 2,8 milyon Şekel ve öngörülen gerekli emniyet tedbirlerinin alınabilmesi için, ilave bir kargo uçağının tahsis edilmesi, buna 3,2 milyon Şekel de ekleneceği ifade ediliyordu.

Başbakan Netanyahu’nun, bir süre önce hazırlanan bir raporda makam binasının yüklü masrafları olduğu ve iki rezidansın 3 milyon Şekel gibi bir tutar karşılığında bütçede yer işkâl ettiği, yönünde eleştirilere hedef olmuş olduğunu da hatırlamak gerekiyor.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Maite Nkona’nın geçtiğimiz Pazar akşamı bildirdiğine göre, “Şimdiye dek 53 devlet başkanı, Barış İkonu Nelson Mandela’nın cenazesinde bizzat hazır bulunacaklarını teyit etti.”
Amerikan Başkanı Barack Obama, son üç Amerikan Başkanı’yla, Brezilya Başkanı Dilma Rousseff, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı, David Cameron, hazır bulunacaklarını derhal bildiren dünya liderlerinden.Devlet temsilcileri, Salı günü, Nelson Mandela’nın 2010 Dünya Kupası vesilesiyle, kitlelerin karşısına en son gözüküp hafızalara yerleştiği, Soccer City Stadyumunda yapılacak törene katılacaklar.  

Pazar günü ise küçük bir grup da, Nobel Barış Ödülü sahibinin çocukluğunu geçirmiş olduğu köyünü ziyaret edecek ve daha sonra da asıl cenazenin kalkacağı Qunu bölgesine gidecekler.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, eski Genel Sekreter Kofi Annan, Oprah Winfrey, Bono de Ué, Richard Branson ve Petter Gabriel gibi isimler cenazeye katılması beklenen isimler arasında. Filistin yöneticilerinden Mahmut Abbas ve Prens Charles’ın cenazeye katılmaları bekleniyor.