Dünya

İsrail askerleri Gazze'deki Şifa hastanesinden çekildi

01 Nisan 2024 08:18

T24 Dış Haberler

BBC'ye konuşan görgü tanıklarına göre İsrail askerleri Gazze'deki El Şifa hastanesinden çekildi.

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF), Hamas'ın burayı saldırı düzenlemek için üs olarak kullandığına dair istihbarat aldığını söylemesinin ardından tıbbi tesise iki hafta önce baskın düzenlenmişti.

Gazze'nin en büyük hastanesi olan tesisin çevresinde son haftalarda şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. Hamas askeri operasyonlar gerçekleştirmek için tıbbi tesisleri kullandığını reddetti. 

Geri çekilmenin ardından Filistin basınında çıkan haberlerde, görgü tanıkları ve Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığına dayandırılarak kompleksin yakınında düzinelerce cesedin bulunduğu belirtildi. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), son iki hafta içinde Şifa'da 21 hastanın öldüğünü söylerken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, birliklerinin "100'den fazla teröristi ortadan kaldırdığını" söyledi.

İsrail'in, 7 Ekim saldırısında yakalanan rehinelerin oraya götürüldüğüne dair kanıt bulunduğunu söylemesinin ardından, çatışmanın başlarında El Şifa'ya baskın düzenlendi.

İsrail, Hamas'ı operasyonlarını başlatmak için sivil sağlık altyapısını kılıf olarak kullanmakla suçlarken, Hamas suçlamaları reddetti. 

DSÖ başkanı Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Şifa hastanesindeki durumu "kuşatma" olarak nitelendirdi. Askerlerin çekilmesinden önce X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı bir paylaşımda, 100'den fazla kişinin hâlâ El Şifa'da yiyecek, su ve tıbbi malzeme eksikliğiyle mücadele ettiğini söyledi ancak Netanyahu, El Şifa'nın bir "terörist sığınağı" olduğunu yineledi.