Dünya

İsrail, 10 rehineye karşı 30 Filistinliyi serbest bıraktı; ateşkesin sonu yaklaşırken ABD, Tel Aviv'e uyarılarda bulundu

29 Kasım 2023 07:22

T24 Dış Haberler

Hamas ve İsrail, kırılgan ateşkes 5. gününde de ayakta kalırken salı günü tekrar rehine ve tutuklu takası yaptı. Gazze'de takaslar sürerken Katar'da arabulucular ateşkesin uzatılması için mesailerini sürdürdü. 

Salı akşamı gerçekleşen takasta İsrail, 10 vatandaşının ve 2 Taylandlının Hamas tarafından serbest bırakıldığını ve İsrail'e döndüğünü söyledi. 

Kısa süre sonra İsrail'in ülkedeki cezaevlerinde bulunan 30 Filistinli tutukluyu serbest bıraktığı ifade edildi. Ateşkes, uzatılmadığı takdirde çarşamba akşamı yapılacak takastan sonra sona erecek. 

Ateşkesin başlamasından bu yana ilk kez, İsrail ve Hamas; Gazze'nin kuzeyinde askerler ve militanların birbirlerine ateş açmasıyla ilgili birbirlerini suçladı. ABD merkezli Associated Press, çatışmanın ateşkesi tehlikeye attığına dair bir işaret bulunmadığını belirtti. 

Öte yandan ABD'nin dış istihbarat servisi CIA'in Direktörü William Burns ve İsrail istihbaratı Mossad'ın başındaki David Barnea, çarşamba günü Katar'da bir araya geldi. AP'ye konuşan bir diplomat, toplantıda ateşkesin uzatılması ve daha çok rehinenin serbest bırakılmasının  ele alındığını belirtti.

İsrail, anlaşmayla daha fazla rehinenin serbest bırakılmayacağını anladığı zaman "Hamas'ı bitirmek için savaşı sürdüreceğini" söylemişti. Birçok uzman, bunun İsrail'in Gazze'nin kara harekatını kuzey Gazze'den güneye taşıması anlamına geleceğini söylüyor. Bu senaryoda Gazze'nin 2.3 milyon nüfusunun büyük bölümünün nereye gideceği bilinmiyor. 

AP'ye konuşan ABD'li yetkililere göre Biden yönetimi İsrail'e, saldırılarını sürdürmesi durumunda daha fazla Filistinlinin yerinden olmasını ve toplu ölümleri engellemelerini söyledi. Kaynaklara göre ABD'liler, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde yapacakları potansiyel saldırılarda çok daha hassas olmaları gerektiğini söyledi. 

Hamas'ın 7 Ekim saldırısında Gazze'ye kaçırdığı rehinelerden 160 kadar kişiyi tutmaya devam ettiği düşünülüyor. İsrail; Katar, Mısır ve ABD arabuluculuğunda sağlanan geçici ateşkesin, anlaşmaya ek olarak serbest bırakılan her 10 rehine için 1 gün uzamasını önermişti. Ancak Hamas'ın İsrailli asker rehinler için daha yüksek bir bedel istemesi bekleniyor.