Dünya

İspanyol kadın futbolcuyu izinsiz şekilde öpen Federasyon Başkanı'nın annesi kendini kiliseye kapatarak açlık grevine başladı

Grevin "süresiz, gece gündüz" devam edeceğini söyleyen Bejar, "Oğluma yaptıkları insanlık dışı ve kanlı av onun hak etmediği bir şey" dedi

28 Ağustos 2023 14:34

T24 Dış Haberler

İspanya'nın Kadınlar Dünya Kupası'nı kazanmasının ardından forvet Jenni Hermoso'yu izinsiz bir şekilde dudağından öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales'in annesi, oğluna yönelik, "insanlık dışı av" başlatıldığını ileri sürerek, açlık grevine başladı. Rubiales'in annesi Angeles Bejar, kendisini ayrıca Motril'de bir kiliseye kapattı. 

Bejar, İspanyol haber ajansı EFE'ye, grevin, "süresiz, gece gündüz" devam edeceğini söyledi. Bejar, "Oğluma yaptıkları insanlık dışı ve kanlı av onun hak etmediği bir şey" dedi. 

TIKLAYIN | Luis Rubiales'ın Jenni Hermoso'yu öpmesi, İspanya'da toplumsal tsunamiye neden oldu

İspanya futbolunun '#MeToo'su nasıl başladı?

20 Ağustos'ta İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Rubiales, Dünya Kupası finalinin ardından düzenlenen törende İspanyol forvet Jenni Hermoso'yu dudaklarından öptü. Hermoso, daha sonra canlı yayın sırasında öpücüğe tepki göstererek, bundan "hoşlanmadığını" söyledi.

21 Ağustos'ta Rubiales, diğer futbolcular, medya ve hatta İspanya Başbakanı tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Rubiales, "kırılanlar için üzgün olduğunu" söyleyerek bir özür yayımladı.

FIFA, tepkilerin büyümesinin ardından Rubiales'in davranışını incelemek üzere disiplin soruşturması başlattı.

Bunun üzerine Rubiales, yaşananın "rızaya dayalı" olduğunu iddia ederek, istifa etmeyeceğini söyledi. 

İspanyol hükümeti Rubiales'in görevden uzaklaştırılması için yasal işlemlere başladığını açıklarken, İspanyol Spor Bakanı, "bunun İspanyol futbolunun MeToo anı olmasını istediğini" kaydetti.

Aynı günün ilerleyen saatlerinde Hermoso, Instagram üzerinden Rubiales'in iddialarını reddeden bir açıklama yaparak, "hiçbir zaman öpücüğünün rızaya dayalı olmadığını" belirtti.

25 Ağustos'ta, aralarında Kadınlar Dünya Kupası'na giden 23 oyuncunun da bulunduğu 81 İspanyol oyuncu, Rubiales görevinden alınana kadar İspanya'nın kadın takımında oynamayacaklarını açıkladı.

FIFA, 26 Ağustos'ta Rubiales'i disiplin soruşturmasının sonucunu beklemek üzere geçici olarak görevden uzaklaştırdığını açıkladı. Aynı gün Dünya Kupası'nı kazanan baş antrenör Jorge Vilda, Rubiales'i eleştirirken, tüm teknik ekibi federasyon başkanını protesto etmek için istifa etti.

Dün ise federasyonun cinsel şiddet protokolünden sorumlu temsilcisi olaylarla ilgili bir iç soruşturma yürütüldüğünü doğruladı.