Spor

İspanya futbolunun bölgesel başkanları, Federasyon Başkanı Luis Rubiales'in "hemen" istifasını istedi

29 Ağustos 2023 08:18

T24 Dış Haberler

İspanya Futbol Federasyonu'nun bölgesel başkanları, Dünya Kupası töreninde milli futbolcu Jenni Hermoso’yu dudaklarından izin olarak öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales'in "hemen" istifa etmesini istedi. 

Olaydan bir hafta sonra pazartesi günü federasyonun bölgesel yöneticileri bir olağanüstü toplantı için başkent Madrid'e çağrıldı.

6 saatlik toplantının sonunda oy birliğiyle yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Son yaşananlar ve İspanyol futbolunun imajına ciddi anlamda zarar veren kabul edilemez davranışlar nedeniyle Luis Rubiales'in hemen İspanya Futbol Federasyonu Başkanlığı'ndan istifa etmesini talep ediyoruz."

Öte yandan komite üyelerinden  Manu Díaz de Marcos, spor kanalı Cadena Sar'a yaptığı açıklamada Rubiales'e güvenoyu vermeme ihtimali üzerinde durmadıklarını belirtti. Güvenoyu alamamasının, Rubiales'in başkanlığını düşürebileceği kaydedildi. 

Pazartesi günkü açıklamada Jenni Hermoso'dan ismen söz edilmezken, federasyonun, "yeni bir döneme girdiği" belirtildi. Cumartesi günü FIFA, hakkında disiplin soruşturması tamamlanana dek Rubiales’in federasyon başkanlığını askıya aldı. Bu süreçte federasyona Rubiales'in sağ kolu Pedro Rocha liderlik edecek. İspanya Futbol Federasyonu'nun bölgesel başkanları, "yeni dönem" için "derin ve hızlı tekrar yapılanma" çağrısında bulundu. 

Açıklamada kadın futbolunun eşitliği için politikaların ve yatırımların süreceği ifade edildi. Díaz de Marcos, İspanya Kadın Milli Takımı'nın Teknik Direktörü Jorge Vilda'nın görevde kalıp kalmayacağına dair konuşulmadığını ifade etti. Rubiales nedeniyle Vilda'nın neredeyse tüm yardımcı ve teknik ekibi istifa etti. 

Cuma günü federasyonu buluşmasında 46 yaşındaki Rubiales beş defa "istifa etmeyeceğim" demişti ve "sahte feminizm" dediği şeye yönelik eleştiriler yapmıştı. Salondakilerin büyük bölümü Rubiales'i ayakta alkışlamıştı. Cumartesi günü, bir gün önce kendisini alkışlayan Vilda istifa çağrısında bulunmuştu.

19 bölgesel başkanının çağrısıyla Rubiales, iyice izole edilmiş oldu. Ülkenin en güçlü iki takımı, Real Madrid ve Barcelona da Rubiales'i kınadı. 

Pazartesi günü İspanyol savcılar, Rubiales'in Hermoso'yu izinsiz öpmesinin cinsel saldırı sayılıp sayılamayacağı hakkında ön soruşturma başlatmıştı.

İspanya Milli Takımı, finalde İngiltere'yi 1-0 yenip Kadınlar Dünya Kupası'nı kazandıktan sonra madalyalarını almak üzere podyuma çıktıklarında Rubiales, Hermoso'yu kafasından tutup izinsiz şekilde öpmüştü. Bu olay, ülkede büyük tepki çekmişti.