Dünya

İspanya'da faşist liderin naaşı anıt mezardan çıkarılacak

İspanya, "Demokratik Hafıza Yasası" kapsamında faşist tarihi ile yüzleşiyor

24 Nisan 2023 12:43

T24 Dış Haberler

İspanya'da faşizmin öncü temsilcilerinden Falanj Partisi'nin kurucusu Jose Antonio Primo de Rivera'nın "Şehitler Vadisi" olarak adlandırılan bölgede bulunan anıt mezardaki naaşı çıkarılacak.

İspanyol diktatör Francisco Franco'nun naaşının da 2019 yılına kadar gömülü kaldığı bu bölge faşist ideolojinin sembolik noktalarından biri olarak biliniyor.

Devlet Bakanı Felix Bolanos olay ile ilgili yaptığı açıklamada, "Diktatörlüğü hatırlatan hiçbir kişi ve ideoloji orada onurlandırılmamalı ve övülmemeli." dedi.

Reuters'ta yer alan habere göre, Rivera'nın naaşı Madrid'de bulunan bir mezarlığa taşınacak. Ayrıca bu işlem ile Rivera'nın naaşı beşinci kez yer değiştirmiş olacak.

Rivera, İspanya İç Savaşı sırasında, diktatör Franco'nun en büyük destekçilerinden olan Falanj hareketinin kurucusu olarak biliniyor.

Rivera, Franco henüz iktidara gelmeden, İspanya İç Savaşı sırasında ölmüş olsa da Franco'nun diktatörlüğü Falanjist ideolojinin uygulayıcısı oldu.

"Demokratik Hafıza Yasası"

Anıt mezar bölgesinde İç Savaş yıllarında her iki taraftan da hayatını kaybeden yaklaşık 30 bin kişinin mezarı bulunuyor. Franco tarafından iç savaş sırasında ölenleri "onurlandırmak" amacıyla anıt mezarlar inşa edilenve "Şehitler Vadisi" olarak adlandırılan bölge geçen sene çıkarılan "Demokratik Hafıza Yasası" kapsamında artık eski adı olan "Cuelgamuros Vadisi" olarak adlandırılıyor.

İspanya'da mevcut sol koalisyon iktidarı, 2022 Ekim'de çıkarılan "Demokratik Hafıza Yasası" ile faşist diktatörlük döneminin kötü izlerini silmeyi amaçlıyor.

Yasa, faşizm kurbanlarına tazminat verilmesinden, Franco tarafından verilen "asalet ünvanlarının" silinmesine kadar birçok düzenleme içeriyor.