Gündem

İsmail Saymaz: AK Parti, DİAYDER'lilere İstanbul Kart vermiş

13 Ocak 2023 08:37

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, bugünkü yazısında, Din Âlimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne (DİAYDER), “İBB’den alınan 150 TL'lik alışveriş kartlarının, PKK’nın, ‘Değer Ailesi’ dediği, terörist yakınlarına verildiği” iddiasıyla açılan davaya dikkati çekti.

DİAYDER’in, İmamoğlu’na dolaylı olarak uzanması istenen bir dava olduğunu ifade eden Saymaz, “Doğrudan İmamoğlu’na uzatılamasa bile en yakın arkadaşına, o tarihte İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yavuz Saltık’a bağlandı. Saltık’a, PKK’ya yardım iddiasıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İddianamede, İBB’nin her biri 150 TL değerindeki tek kullanımlık 270 alışveriş kartını Ramazan Bayramı’ndan önce DİAYDER’e verdiği, derneğin de bu kartları, 25 melleye 12’şer adet dağıttığı savunuluyor” diye yazdı.

Saymaz, davaya ilişkin şu bilgileri aktardı:

“İddianameye göre, Baran’ın telefonunda, ‘Kart Verilecek Liste’ şeklinde bir doküman çıktı. Listede, 272 kişi var. Savcılık, 272 kişilik listeyi, İBB yardım kayıtlarından sorguladı. 272 kişiden TC kimlik numarası bulunan 256’sı üzerinde inceleme yapıldı. 168’inin İBB’den yardım istediği anlaşıldı. 22’si İmamoğlu’ndan önce, 146’sı sonra başvurdu. Yedisi düzenli yardım talep etti. 134’ü salgında gıda kolisi ve tek seferlik alışveriş kartı istedi. 27’sinin birden fazla sistemde başvurusu çıktı. 16’sı nakdi yardım, 11’i sosyal destek kartı, 132’si gıda kolisi ve alışveriş kartı aldı. 14’ü ise birden fazla yardımdan faydalandı. AK Parti döneminde 19 kişi, İstanbul Kart kapsamında her ay yardım aldı.”

Saymaz’ın aktardığına göre, Saltık, AK Partili İBB yönetiminin, DİAYDER’lilere ve "Değer Ailesi" denilen PKK’lı aile yakınlarına İstanbul Kart verdiğini belirtiyor. Saltık, “Öyleyse bile AK Parti döneminde yapılan yanlış değildir. Zira bakanlık da valilik de biz de yardım ederken kişinin yoksul olup olmadığına bakarız, sabıka kaydı istemeyiz” diyor.

Saymaz, “AK Partililer, DİAYDER üyelerine İstanbul Kart vererek her ay düzenli yardımda bulunurken, halka hizmet sayılıyor. İmamoğlu’nun İBB’si ise bir kereye mahsus alışveriş kartı verdiği için örgüte yardımla suçlanıyor” diye yazdı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.