Ekonomi

İslam Memiş: 2024 altının yılı olacak

31 Ekim 2023 08:06

Ortadoğu’daki çatışmaların daha geniş alana yayılabileceği endişesi ile ons altın fiyatları 2 bin doları geçti. Uzmanlar, yeni zirvelerin yakın olduğunu söylüyor. Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasından bu yana en çok kazananlardan biri olarak öne çıkan altın bu dönemde yüzde 8'den fazla değer kazandı.

Dün gün içinde 2 bin 6 dolara kadar yükselen ons altın gözünü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2 bin 65 dolara dikti. Gram altın tarafında da yükselişine devam eden altında 1.873 TL ile tüm zamanların rekoru kırıldı.

Dünya Bankası raporu

Dünya Bankası, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın neden olduğu aksaklıklar üzerine Orta Doğu'daki son çatışmanın tırmanmasının küresel emtia piyasalarında "çifte şoka" neden olabileceği ve emtia piyasalarını "tehlikeli sulara" itebileceği uyarısında bulundu. Dünya Bankası, Emtia Piyasaları Görünüm Raporu'nun Ekim 2023 sayısını "Jeopolitik Risklerin Gölgesinde" başlığıyla yayımladı.

Raporda, Orta Doğu'da yaşanan son çatışmaların, son yıllarda sıra dışı şokların etkileriyle mücadele eden emtia piyasalarında önemli bir belirsizlik yarattığı aktarıldı.

Altın fiyatları çatışmalardan sonra yüzde 8 arttı

Raporda, politika yapıcıların tetikte olmaları gerektiği vurgulanarak başta altın olmak üzere bazı emtiaların görünüme ilişkin uyarılarda bulunduğuna işaret edildi.

Altın fiyatlarının çatışmanın başlangıcından bu yana yaklaşık yüzde 8 arttığı kaydedilen raporda, altın fiyatlarının jeopolitik kaygılarla benzersiz bir ilişkisi olduğu, çatışma ve belirsizlik dönemlerinde bu artışların sıklıkla "yatırımcı güveninin erozyona uğradığına" işaret ettiği ifade edildi.

Gram altın tüm zamanların zirvesinde

Jeopolitik risklerin yükselttiği ons altın fiyatları ve dolar TL’de yaşanan yukarı yönlü ivme gram altın fiyatlarına rekor olarak yansıdı. Bu yıl en çok kazandıran yatırım araçlarında başı çeken gram altın yıl başından bu yana yüzde 65’ten fazla değer kazandı. Dün yaşanan yükselişle beraber gram altın fiyatları Kapalıçarşı’da 1.873 TL ile tüm zamanların rekoru kırdı.

"Gram altın yılı 2 bin TL’nin üzerinde kapatır"

Jeopolitik risk ve Ortadoğu’daki gerilim ile altın ons fiyatı beş ay aradan sonra 2.000 dolar seviyesinin üzerini test ettiğini söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "Gram altın ise 1.873 TL ile tüm zamanların rekorunu kırdı. Altın ons fiyatında kısa vade 1.930-2.030 dolar aralığı, gram fiyatında ise 1.780-1.880 TL aralığı takibimizde olacak. Ancak gram altın fiyatında 1.880 TL seviyesi yukarı yönlü kırılırsa yılı 2.000 TL’nin üzerinde tamamlayabilir.

2024 yılında ise 2.500- 2.700 TL aralığı test edilebilir. Altının gram fiyatı kısa vadeli bir gerileme sonrasında yeni rekor ile karşımızda olabilir. Düşüşleri bir alım fırsatı olarak görüyorum. Elinde bulunduranlar satmak için acele etmemeli. Altının ons fiyatı ise 2024 yılında 2.350 dolar seviyesine kadar yükselebilir. 2024 yılında altın ‘altın’ çağını yaşayacak
" dedi.