Dünya

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf ile Erdoğan görüşmesi "protokol krizi" yarattı: Cameron, "Desteği çekerim" dedi

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Yusuf'un İngiliz yetkililer olmadan Erdoğan ile görüşmesinin ardından İskoç bakanları "Dışişleri Bakanlığı desteğini çekmekle" tehdit etti

11 Aralık 2023 10:59

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'un AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ikili görüşmesi, Britanya'da "protokol krizi" yarattı. Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Yusuf'un İngiliz yetkililer olmadan Erdoğan ile görüşmesinin ardından İskoç bakanları "Dışişleri Bakanlığı desteğini çekmekle" tehdit etti.

"Daha sert bir yaklaşım sergileyeceğiz"

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı (COP28) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nde, Yusuf'un Erdoğan ile görüşmesinin "protokol ihlali" olduğunu söyleyen Cameron, bir mektup yazdı.

Cameron, İskoçya'da iktidardaki İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) dış ilişkiler sekreteri Angus Robertson'a gönderdiği mektupta, "bu ihlale karşı daha sert bir yaklaşım sergileyeceğini" bildirdi. Mektupta, İskoçya hükümetinin Britanya Dışişleri Bakanlığı'na Erdoğan ile görüşme konusunda "yeterli ön bildirimde bulunacağına" dair güvence verdiği ancak bunun gerçekleşmediği belirtildi.

Cameron, mektupta şu ifadeleri kullandı:

"Bu toplantıda bir İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin bulunmaması, devredilen hükümet bakanlarının yurt dışı ziyaretlerine Dışişleri Bakanlığı desteğine ilişkin kılavuzumuzdaki protokollere aykırıdır"

İngiliz hükümetinden bir sözcü ise "Dış ilişkiler İskoçya Yasası'na tabidir ve böylesine çalkantılı bir dönemde İngiltere'nin dünya sahnesinde tutarlı bir sesle konuşma ihtiyacı her zamankinden daha önemlidir" açıklamasında bulundu.

İskoçya: Her türlü tehdit yanlıştır

Yusuf'un sözcüsü ise Cameron'a görüşme hakkında bilgi verildiği ve toplantıya da davet edildiğini aktardı. Bu tarz zirvelerde 'zamanlamanın değişebileceğini' söyleyen sözcü, şu ifadeleri kullandı:

"COP28 gibi etkinliklerin doğası gereği zamanlamalar son dakikada değişebilir ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Türkiye Cumhurbaşkanı ile görüşmek için uygun olan zamanda başka bir yerdeydi"

Cameron'a tepki gösterilen açıklamada, "İngiltere hükümetinin İskoç hükümetinin uluslararası angajmanını kısıtlamaya yönelik her türlü tehdidi yanlıştır ve İskoçya'nın çıkarlarına aykırıdır" denildi.