Dünya

İrlanda'da kızamık geçiren bir kişi hayatını kaybetti

08 Şubat 2024 13:11

T24 Dış Haberler

İrlanda, kızamık geçiren bir yetişkinin hastanede hayatını kaybettiğini doğruladı. Vakanın 2024 yılının ilk kızamık vakası olduğu bildirildi. 2023 yılında bildirilen dört, 2022'de iki ve 2021'de bir vakanın hiçbirinde ölüm yaşanmadığı belirtildi. 

Halk sağlığı ekipleri ve Kızamık Ulusal Olay Yönetim Ekibi (IMT), "meydana gelen vakayla ilgili tüm gerekli halk sağlığı önlemlerini aldıklarını" açıkladı. 

İrlanda'nın Baş Sağlık Sorumlusu Profesör Breda Smyth, ülkedeki kızamık salgını riskinin yüksek olmasından endişe duyduğunu söylerken insanları kızamık, kabakulak ve kızamıkçık (MMR) aşısını yaptırmaya çağırdı.

Perşembe günü sosyal medyada paylaşılan ve ilk olarak geçen ay yayınlanan bir videoda Prof Smyth, aşılama seviyelerinin ülke çapında yüzde 90'ın, İrlanda'nın bazı ilçelerinde ise yüzde 80'in altına düştüğünü söyledi. Hastalığın yayılmasını önlemek için nüfusun yaklaşık yüzde 95'inin aşılanması gerektiğini belirtti. 

2020'den bu yana İrlanda'da teyit edilen kızamık vakalarının çoğunun, salgınların devam ettiği ülkelere yakın zamanda gerçekleştirilen seyahatlerden sonra ortaya çıktığı belirtildi. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre geçen yıl Avrupa'da kızamık vakalarında yaklaşık 45 kat artış yaşandı. 2022 yılının tamamındaki 941 kişiye kıyasla 2023 yılında yaklaşık 42 bin 200 kişi enfekte oldu.