Dünya

İrlanda Başbakanı Harris ve İspanya Başbakanı Sanchez, Filistin'i tanımaya yönelik ortak planları görüşecek

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İrlanda Başbakanı Simon Harris'in lider olduktan sonra görüşeceği ilk yabancı başbakan

12 Nisan 2024 08:51

T24 Dış Haberler

İrlanda Başbakanı Simon Harris, Filistin devletini tanımaya yönelik ortak planları ve AB'yi İsrail'in insan hakları yükümlülüklerini blokla yaptıkları ticaret anlaşmasının bir koşulu olarak değerlendirmeye zorlama girişimlerini görüşmek üzere İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile bir araya gelecek. 

Bugün İrlanda'nın başkenti Dublin'e gelmesi beklenen Sanchez, Simon Harris'in bu hafta başbakanlık görevine gelmesinden bu yana görüşeceği ilk yabancı başbakan olacak. 

İspanya ve İrlanda, ABD'nin en Filistin yanlısı üyeleri olarak öne çıkıyor. 

İrlanda Başbakanı Harris, perşembe günü Brüksel'de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı görüşmede İrlanda'nın acil ateşkes ihtiyacı konusundaki tutumunu net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi. Harris ayrıca iki ay önce İspanya ile birlikte İsrail-AB ortaklık anlaşmasının gözden geçirilmesi için yaptıkları resmî talebi de yineledi.

Harris, "Avrupa Birliği'nin (Filistin halkını korumak için) elindeki tüm araçları kullanması gerektiğine inanıyorum" dedi. Salı günü yemin eden Harris, "Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği affedilemez terör eylemlerinden" ve "İsrail hükümetinin orantısız tepkisinden" bahsetti.

Ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada Harris'i Hamas'ın elinde bulunan rehinelerden bahsetmediği için eleştirdi. Bakanlık, "Holokost'tan bu yana Yahudilere yönelik en büyük katliamın ardından... İrlanda'da tarihin yanlış tarafında yer almakta ısrar edenler var" açıklamasında bulundu. 

İrlanda ve İspanya, Avrupa Komisyonu başkanına bir mektup yazarak İsrail'in insan hakları yükümlülüklerine uyup uymadığının "acilen gözden geçirilmesini" talep etmişti.