Dünya

İranlı yönetmen Said Rustayi, 'Leyla'nın Kardeşleri' filmini Cannes'da gösterime soktuğu için hapis cezası aldı

16 Ağustos 2023 13:09

T24 Dış Haberler

İran'da mahkeme, ünlü yönetmen Said Rustayi'yi filmi 'Leyla'nın Kardeşleri'ni 2022 Cannes Film Festivali'nde gösterdiği için 6 ay hapis cezasına çarptırdı. 

Tahran'da ekonomik zorluklar yaşayan bir ailenin hikayesini anlatan film, geçen sene vizyona girmesinden bu yana İran'da yasaklıydı. Geçen sene Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan film, Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonları Ödülü'nü kazandı. 

Etemad gazetesi, salı günü Rustayi ve filmin yapımcısı Javad Noruzbegi'nin "filmi Cannes'da gösterdikleri için 6 ay hapis cezasına çarptırıldığını" yazdı. Mahkeme, Rustayi ve Noruzbegi'yi "İslami sisteme muhalefet propagandasına destek vermekten" suçlu buldu. İddianamede 'Leyla'nın Kardeşleri'nin uluslararası festivallere gönderilmeden önce Kültür Bakanlığı'ndan izin alınmadığı belirtildi.

Habere göre Rustayi ve Noruzbegi cezaevinde yaklaşık 9 gün geçirecek ve cezanın kalanı ertelenecek. Cezanın ertelenen bölümünde sanıklar, "ulusal ve etik çıkarları koruma" konusunda zorunlu bir film dersi alacak.