Dünya

İran Savunma Bakanı: Türkiye ile iyi komşuluk ilişkilerimiz var

"En büyük önceliğimiz füze sistemlerimizin geliştirilmesi"

19 Ağustos 2018 18:10

İran Savunma Bakanı Tuğgeneral Emir Hatemi, Türkiye, Afganistan, Azerbaycan ve Pakistan ile komşuluk ilişkilerinin iyi olduğunu söyledi.

İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada Hatemi, gündemdeki konulara ve komşu ülkelerle ilişkilere dair değerlendirmelerde bulundu. İran'ın bölgede Türkiye, Afganistan, Azerbaycan ve Pakistan ile komşuluk ilişkilerinin iyi olduğuna dikkati çeken Hatemi, söz konusu ilişkilerin kardeşlik ve samimiyet esasına dayalı olduğunu ifade etti.

İran'ın komşu ülkelere karşı samimi duygular taşıdığını, son süreçte birçok komşu ülkeyi ziyaret ettiğini ve edindiği izlenime göre çok iyi sonuçlar elde edildiğini dile getiren Hatemi, bu konuda diplomasiye ve dış siyasete destek verdiklerini dile getirdi.

Hatemi, Genelkurmay başkanının da birçok komşu ülkeyi ziyaret ederek müspet ve faydalı görüşmeler yaptığını kaydetti.

İran'dan yeni bir silah sistemi

Öte yandan ABD'nin yaptırım uyguladığı İran yeni bir silah sistemini tanıtmaya hazırlanıyor. İran Savunma Bakanı Hatemi, önceliklerinin füze sistemlerini geliştirmek olduğunu söyledi.

Hatemi, Çarşamba gününün İran'ın Ulusal Savunma Sanayisi Günü olduğuna dikkat çekti. Açıklamasında "En büyük önceliğimiz füze sistemlerimizin geliştirilmesi" diyen Hatemi, bu alanda daha fazla çalışmanın gerekli olduğunu vurguladı.

Uluslararası toplumla İran'ın imzaladığı nükleer anlaşmadan çekilen ve İran'a yönelik yaptırımlarını yeniden devreye sokan ABD Başkanı Donald Trump, çekilme kararına anlaşmada İran'ın füze programına karşı yeterli önlem alınmadığını gerekçe olarak göstermişti.

İran'ın hava savunması, Rus uçakları ve 1979 tarihli İslam Devrimi öncesinden kalma ABD modellerinden oluşuyor. Uluslararası yaptırımlar nedeniyle kendi silahlanma endüstrisini kuran İran, ülke içinde geliştirdiği ve "Kahir 313" adı verdiği yeni savaş jetlerini 2013 yılında tanıtmıştı.

İran donanması da Cumartesi günü yine İran üretimi "Kamand" adlı bir füze savunma sistemini bir savaş gemisine yerleştirdiğini duyurmuştu.

"Yaptırımların üstesinden geleceğiz"

İRNA haber ajansına konuşan İran Devlet Başkanı Yardımcısı İshak Cihangiri de İran'ın ABD'nin uyguladığı yaptırımların üstesinden geleceği kanaatinde olduğunu söyledi.

Cihangiri, "Şu anda ekonomimiz açısından kritik bir dönemdeyiz. Ancak bir çıkmaza girmiş de değiliz" diyerek İran'ın yeteri kadar insan gücü ve doğal kaynaklara sahip olduğunu ifade etti.

Ekonomik krizin pençesindeki İran'da ülkenin para birimi Riyal, geçen nisan ayından bu yana yarı yarıya değer kaybetti.