Dünya

İran, herhangi bir ABD saldırısına "kararlı şekilde" karşılık vereceklerini belirtti: "Biz birbirimizi tanırız"

31 Ocak 2024 12:40

T24 Dış Haberler

İran Devrim Muhafızları Komutanı Hüseyin Selami, Washington'ın Ürdün'de üç askerinin öldürüldüğü saldırıya vereceği karşılığı konuştuğu günlerden Tahran'ın ABD'den gelecek herhangi bir tehdide karşılık vereceğini belirtti.

Yarı resmi Tesnim haber ajansına göre Selami, "ABD'li yetkililerden tehditler geldiğini duyuyoruz. Şunu söyleyeyim: Daha önce bizi denediler, biz birbirimizi tanırız. Hiçbir tehdit karşılıksız kalmaz" dedi. 

İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Amir Said İravani de Tahran'ın sınırları içinde veya dışında çıkarlarına veya İran vatandaşlarına yapılacak herhangi bir saldırıya "kararlı" biçimde karşılık vereceğini ifade etti. 

ABD, 2020'nin Ocak ayında Irak'taki Ayn'ül Esad Hava Üssü'nün vurulmasının ardından Bağdat'ta İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'yi bir dron saldırısıyla öldürmüştü. 

Pazar günü ABD'nin Ürdün'deki askeri üssüne yapılan saldırıda 3 ABD askeri öldürüldü. Washington saldırıdan İran bağlantılı Kataib Hizbullah'ı sorumlu tutarken, planın arkasında Tahran'ın olduğuna işaret etti. 

Biden salı günü yaptığı açıklamada saldırıya nasıl karşılık vereceklerini kararlaştırdıklarını belirtirken detay sunmadı.

İran'a verilecek bir karşılığın Orta Doğu'yu yangın yerine çevirebileceği endişeleriyle ilgili olarak Biden, "Orta Doğu'da daha yaygın bir savaşa ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum. Aradığımız şey bu değil" demişti. 

İran saldırıların arkasında olduğu iddialarını reddediyor ve milis grupların kendilerinden bağımsız hareket ettiğini söylüyor.