Dünya

İran destekli gruplar, ABD'nin saldırılarının ardından Suriye'de SDG'yi vurdu; 6 ölü

05 Şubat 2024 15:09

T24 Dış Haberler

ABD'nin bu hafta sonu Suriye ve Irak'ta İran destekli milis gruplara başlattığı hava saldırılarının ardından Washington'ın Suriye'de desteklediği SDG'ye bir saldırı düzenlendiği ifade edildi. 

Associated Press'in aktardığına göre Türkiye'nin PKK'nın uzantısı olarak nitelediği SDG, pazar günü Deyrezor'da bir eğitim kampının vurulduğunu ifade etti.

SDG, ilk başta saldırıdan Şam destekli paralı askerleri sorumlu tutarken, ikinci açıklamada "Yapılan incelemeler sonucunda saldırının İran destekli milis gruplar tarafından gerçekleştirildiği tespit edilmiştir" denildi. 

Saldırıyı Irak'taki İran destekli grupların çatı örgütü İslami Direniş üstlendi. İslami Direniş'in yayınladığı videoda grubun neresi olduğu açıklanmayan bir lokasyondan dron saldırısı gerçekleştirdiği görülüyor. Irak ve Suriye, 600 kilometrelik bir sınır paylaşıyor. 

SDG, saldırıda 6 üyesinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise saldırıda 7 SDG'linin öldüğünü ve 18 kişinin yaralandığını ifade etti. 

Saldırıda ölen veya yaralanan ABD askeri olmadığı belirtildi. 

SDG, saldırıya karşılık verme hakları olduğunu ifade etti. 

ABD'nin Suriye'de SDG ile işbirliği yapması, Türkiye-ABD hattındaki ana sorunlardan biri. Türkiye, SDG'yi bir terör örgütü olarak nitelerken NATO müttefiki ABD'nin işbirliğini sürdürmesi ve eğitim vermesine tepki gösteriyor. 

ABD, Ürdün'de İran destekli milislerin 3 ABD askerini öldürmesinin ardından bu hafta sonu Irak ve Suriye'de İran destekli gruplara karşı saldırı düzenlemeye başlamıştı.