Gündem

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Türkiye'de

Reisi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek

24 Ocak 2024 15:08

T24 Haber Merkezi

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek ve Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı'na katılmak üzere Ankara'ya geldi.

Reisi'yi, Esenboğa Havalimanı'nda, Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eşbaşkanı ve Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Ankara Vali Yardımcısı Metin Selçuk, İran Petrol Bakanı Cevad Ovci, İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Hasan Habibullahzade ve diğer yetkililer karşıladı.

Erdoğan ile Reisi arasındaki resmi görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze'deki son gelişmeler, Irak, Suriye, Kafkasya, Afganistan ve Ukrayna'daki savaş gibi bölgesel konuların ele alınması bekleniyor.

Ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarma hedefi yinelenecek

Reisi'nin ziyareti sırasında kültür, bilim, medya, içişleri, taşımacılık, ticaret ve ekonomi gibi alanlarda yaklaşık on anlaşmasının imzalanması öngörülüyor.

Erdoğan ve Reisi’nin en önemli gündemleriden birini Covid-19 salgını nedeniyle düşüş gösteren ticaret hacmini yeniden çıkış eğilimine sokmak olacak. 

Türkiye ile İran arasında 2012’de 22 milyar dolar düzeyinde olan ticaret hacmi, yaklaşık 6 milyar dolara kadar inmiş durumda. Tarafların 30 milyar dolar hedefini bu ziyaret sırasında tekrar etmeleri bekleniyor.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Türkiye'de (Fotoğraf: AA) 

Ticaret hacmindeki düşüşün nedenleri arasında İran tarafının iki ülke Tercihli Ticaret Anlaşması’ndan 68 ürünü çıkarması da yer alıyor.

Bu ürünlerin yeniden anlaşma kapsamına alınması Ankara’nın beklentileri arasında.

Ticareti artırmak için mevcut üç olan sınır kapısını beşe çıkartmak da iki ülke yetkililerin ele aldığı bir diğer konu.

TIKLAYIN | İran Cumhurbaşkanı Reisi, iki kez ertelenen Türkiye ziyaretini bugün gerçekleştirecek: Ankara-Tahran hattında hangi başlıklar öne çıkıyor?

Ziyareti iki kez ertelenmişti

Reisi’nin Kasım ayında planlanan Ankara ziyareti Gazze’deki çatışmalar nedeniyle ve Ocak başında planlanan ziyareti ise IŞİD’in İran’da 100’e yakın kişinin ölümüne neden olan saldırısı nedeniyle ertelenmişti. 

 

Erdoğan resmî törenle karşıladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrası Erdoğan ve Reisi, merdivenlerde Türkiye ve İran bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlı mevkidaşını resmî törenle karşıladı (Fotoğraf: AA) 

Türk heyetinde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan yer aldı.

Fotoğraf: AA

İkili görüşmeye geçildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Reisi daha sonra baş başa görüşmeye geçti.

Erdoğan ve Reisi, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı'nın ardından anlaşmaların imza töreni ile ortak basın toplantısına katılacak.

Erdoğan ve Reisi, ikili görüşmeye geçti (Fotoğraf: AA) 

Hafize Gaye Erkan'ın elini sıkmadı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi karşılayan Türk heyetin içinde Merkez Bankası Hafize Gaye Erkan da yer alıyordu. Reisi, Erkan'ın elini sıkmadı. 

TIKLAYIN | Merkez Bankası Başkanı protokolde yer aldı: İran Cumhurbaşkanı Reisi, Hafize Gaye Erkan'ın elini sıkmadı