Dünya

Irak'tan üst düzey kaynaklar: Kerkük-Ceyhan hattının tekrar faaliyete hazır olduğuna dair Türkiye'den resmi bir bildirim almadık

09 Ekim 2023 15:16

Iraklı üst düzey iki petrol yetkilisi, Irak'ın Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattının tekrar faaliyete geçmeye hazır olup olmadığıyla ilgili Türkiye'den resmi bir bildirim almadığını söyledi.

Reuters'a konuşan Irak Petrol Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, "Petrol Bakanlığı olarak boru hattının durumuna yönelik son gelişmeler konusunda Türk tarafı tarafından resmi olarak bilgilendirilmemiz gerekir. Sadece basından duyduk" dedi.

Iraklı üst düzey enerji danışmanı ise Irak'ın, "devam eden finansal ve teknik sorunlar" hakkında görüşmeleri beklediğini belirtti.

Irak Petrol Bakanlığı'ndan üst düzey yetkili, Bayraktar'ın Bağdat'ı ziyaret etmesinin beklendiğini ve görüşmelerde Irak'ın kuzeyinden petrol ihracatının yeniden başlaması konusunun da ele alınacağını söyledi.

Uluslararası Ticaret Odası'nın (ICC) tahkim kararında Kürt Bölgesel Yönetimi'nin 2014 ile 2018 arasında Türkiye'ye doğrudan yaptığı izinsiz petrol ihracatı nedeniyle Türkiye'yi Irak hükümetine 1,5 milyar dolar tazminat ödemeye mahkûm etmesinin ardından Türkiye, 25 Mart'ta Irak'ın kuzeyinden petrol akışını durdurmuştu.

Bu esnada başlatılan hattın bakım çalışmaları ise geçen hafta tamamlandı.

Enerji  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kerkük-Ceyhan ham petrol geçen hafta itibarıyla faaliyete hazır olduğunu söylemişti.