Dünya

İngiltere'de komplo teorisi araştırması: Nüfusun dörtte birine göre Koronavirüs bir aldatmaca

13 Haziran 2023 09:35

İngiltere'de yapılan bir ankete göre, nüfusun neredeyse dörtte biri Kovid-19'un muhtemelen ya da kesinlikle bir aldatmaca olduğuna inanıyor.

Guardian'ın haberine göre, İngiltere'de 227 binden fazla kişinin ölümüne yol açan salgınla ilgili yürütülen kamu soruşturmasının ilk oturumunun arifesinde ortaya çıkan anketin, ülkenin çoğu insanın sandığından daha fazla komplo teorisyenine ev sahipliği yaptığını düşündürtüyor.

Savanta adlı araştırma şirketinin İngiltere'nin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden Kings College London  için nisanda düzenlediği bir anketin sonuçları yayımlandı. Komplo teorilerinin kabul edilme oranlarını raporlayan ankette ilginç sonuçların ortaya çıktığı görüldü.

Nüfusun yaklaşık üçte biri geçim krizinin hükümetin halkı kontrol etmeye yönelik bir komplosu olduğuna inanıyor ve benzer oranda insan "büyük değişim teorisinin", yani beyazların yerini beyaz olmayan göçmenlerin aldığı fikrinin bilinçli bir şekilde bazı büyük güçler tarafından uygulandığını düşünüyor.

Ankete katılanların yüzde 19'u "Birleşik Krallık hükümetinin 2005 yılında Londra'da metroya yapılan saldırıları Orta Doğu'da savaşa destek sağlamak için gerçekleştirdiği" ve yüzde 18'i "Manchester Arena saldırısında yaralanmış ya da ölmüş gibi davranan 'kriz aktörleri' olduğu - insanların gerçekten ölmediği ya da yaralanmadığı" iddialarının doğru ya da muhtemelen doğru olduğunu söyledi.

"Şok edici" olarak nitelendirdikleri tutumları ortaya çıkaran araştırmacılar, komplo teorilerine inanan takribi 4 milyon insan olduğunu ve kamuoyunun bu sayıyı hafife aldığı değerlendirmesini yaptı.

Araştırmaya göre, bu fikirlerin sosyal medya ve en çok da YouTube ve Facebook aracılığıyla paylaşıldı ve İngiltere'de siyaseten sağ eğilimli yayınlar yapan ve haberlerinde dezenformasyon yaptığı iddia edilen 21st Century Wire, The Light, The Exposé ve Donald Trump'ın eski danışmanı Steve Bannon tarafından yönetilen Breitbart gibi web siteleri tarafından dolaşıma sokulduğu bilgisi verildi.

Sosyal medyanın insanların komplo teorileriyle ilk karşılaştıkları yerler olduğu ve The Light gibi yayınları okuyan kişilerin komplolara inanma olasılığının genellikle daha yüksek olduğu yorumu yapıldı.

King's College London Politik Ekonomi bölümünden Dr. Rod Dacombe, "Bu bulgular, birçok insanın siyaseti ve hayatlarını şekillendiren olayları nasıl anladığını açıklamada komplo teorilerinin öneminin altını çiziyor" diyerek "Bazı insanlar için komplo teorileri siyasi katılımın ana odağını ve dünyada neler olup bittiğini anlamalarının birincil aracını oluşturuyor" dedi.