Dünya

Britanya hükümetinin tartışmalı yasa dışı göçmenlik planı yasalaşıyor

18 Temmuz 2023 13:32

T24 Dış Haber 

Yasama organlarında uzun süre devam eden anlaşmazlıkların ardından Britanya'da parlamento, Başbakan Rishi Sunak'ın sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi kolaylaştırmayı öngören tasarısını yasalaştırmaya hazırlanıyor. 

Yasadışı Göç Yasa Tasarısı, parlamentonun Avam Kamarası ile İngiltere'nin seçilmemiş üst meclisi olan ve mevzuatta çok kez değişiklikler yapan Lordlar Kamarası arasındaki anlaşmazlıklarla zorlu bir sürece girmişti. 

Salı sabahı erken saatlerde önerilen değişikliklerin sonuncusunun da reddedilmesiyle birlikte tasarı, onaylanmak üzere Kral'a gönderilebilir.

Sığınmacıları sınır dışı etme planı, bazı muhalif politikacılar, avukatlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından "insanlık dışı" ve "zalimce" olmakla eleştiriliyor. 

Birleşmiş Milletler insan hakları sorumlusu Volker Türk Salı günü yaptığı açıklamada, tasarının kabulünün "çok ciddi yasal kaygılar" uyandırdığını ve diğer ülkelerin izleyebileceği "sığınmayla ilgili yükümlülüklerin kaldırılması için endişe verici bir emsal" oluşturduğunu söyledi. 

Ruanda'ya sınır dışı uçuşlarının gelecek yıla kadar başlaması mümkün gözükmese de yine de Yüksek Mahkeme bu yıl içinde kararın yasallığına ilişkin bir sonuca varacak.

Hükümetin, sığınmacıların küçük ve denize açılmaya elverişsiz teknelerle Fransa'dan İngiltere'nin güney kıyılarına tehlikeli geçiş yapmasını engelleme taahhüdünün merkezinde yer alan yeni yasası, çoğu insanın İngiltere'de izinsiz sığınma talebinde bulunmasını engellemeyi ve onları Ruanda gibi güvenli olduğu aktarılan bir ülkeye sınır dışı etmeyi hedefliyor. 

Önerilen ve reddedilen değişiklikler arasında, refakatsiz çocukların tutukluluk sürelerinin kısaltılması, daha fazla koruma ve göçmenlerin sınır dışı edilmesinde altı aylık gecikme talepleri yer alıyordu. 

Britanya geçen yıl Doğu Afrika ülkesiyle 140 milyon sterlinlik bir anlaşma yapmış olsa da planlanan ilk Ruanda sınır dışı uçuşu, geçtiğimiz yıl Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin son dakika kararıyla engellendi. 

Tasarının kabulü, İngiltere'nin güney kıyılarında göçmenleri barındırmak için bir mavnanın getirilişiyle aynı zamana denk geldi. Hükümet, otellere göre daha ucuz bir alternatif olduğu konusunda mavna kullanımını savundu.

Geçen yıl, çoğunluğu Fransa'dan olmak üzere 45 bin 755 sığınmacı küçük teknelerle Manş Denizi'ni geçerek İngiltere'ye ulaştı. Bu yıl, 2022'ye benzer bir oran olan 12 binden fazla göçmenin İngitere'ye ulaştığı bilgisi aktarılıyor.