Dünya

İngiltere Başbakanı Sunak, Ruanda planı nedeniyle büyük isyanla karşı karşıya

16 Ocak 2024 12:42

T24 Dış Haberler

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, sığınmacıların Ruanda'ya sınır dışı edilmesini hızlandırmayı amaçlayan önemli göç yasası nedeniyle partisindeki sağcı politikacıların büyük isyanıyla karşı karşıya kaldı.  Sunak'ın partisi, sığınmacıların sınır dışı edilmelerine karşı başka mahkeme itirazları getirmelerini engellemeyi amaçlayan yasa tasarısı konusunda bölünmüş durumda. Bazı Muhafazakar milletvekilleri yasanın çok ileri gittiğini söylerken, bir kısmı ise yasa konusunda kararlı. 

Mevzuat değişmediği sürece bazı Muhafazakarlar, Avam Kamarası'nda gerçekleşecek olan son parlamento aşamasında hükümete karşı oy kullanma tehdidinde bulunurken, bir milletvekili, isyancıların son oylamada Sunak'ı geçecek sayıya sahip olduğunu açıkladı.

Sunak'ın Fransa'dan İngiltere'ye küçük teknelerle geçen sığınmacıların gelişini durdurmayı hükümetinin temel amacı haline getirdiği de söylendi. Teknelerle gelenlerin çoğu Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya'daki savaşlardan ve yoksulluktan kaçan göçmenlerden oluşurken, İngiliz hükümeti, bu yolculuğa çıkanların yaklaşık yüzde 90'ının erkek olduğunu ve çoğunun gerçek mülteciler yerine ekonomik göçmenler olduğunu belirtti. 

Bazı milletvekilleri yasaya karşı çıkmak yerine çekimser kalmaya karar verirken, bazıları yasa tasarısı değiştirilmediği takdirde parlamento sürecinin sonraki aşamalarında yasayı reddedebilecekleri konusunda uyardı. 

Parlamentonun 60'tan fazla Muhafazakar üyesi, bakanların, Strazburg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçlarının Ruanda'ya kara uçuşları yapılmasına yönelik son dakika kararlarını göz ardı etmelerine olanak sağlayacak değişiklikleri desteklemeyi planlıyor. Benzer bir rakam, sığınmacıların Doğu Afrika ülkesine gönderilmelerini engellemek için bireysel başvuruda bulunmalarını engelleyecek başka bir değişikliği de destekliyor. 

Muhafazakar Parti'nin seçim stratejisti Isaac Levido, milletvekillerine, iç çekişmelere son vermedikçe partinin bu yılki ulusal seçimlerde yenilgiyle karşı karşıya kalacağını da söyledi.

Levido, "Bölünmüş partiler başarısız olur" dedi.

Muhafazakar Parti başkan yardımcıları Lee Anderson ve Brendan Clarke-Smith, yasanın sertleştirilmesi yönünde oy kullanacaklarını açıkladı.