Seçim 2024

İmamoğlu'ndan Kanal İstanbul tepkisi: Namıdiğer "Beton İstanbul" projesi, bu şehir için bir ölüm fermanıdır

"1 Nisan sabahı öğrenecekler bu ihanet projelerine müsaade etmedik bundan sonra da etmeyeceğiz"

21 Mart 2024 14:29

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Girişim ve Sürdürülebilirliğin Merkezi İstanbul Tematik Sunumu’nda konuştu. İmamoğlu, AKP'nin İBB Başkan Adayı Murat Kurum'un "Gündemimizde yok" dediği ancak mevcut İBB yönetiminin açtığı davalar neticesinde sadece yürütmesi durdurulan Kanal İstanbul projesini hatırlattı ve: "İstanbul’u doğal kaynaklar bakımından en zengin bölgesini imara açıp akılları sıra bir yerlere peşkeş çekecekler. Kanal İstanbul yada namı diğer Beton İstanbul. Bir beton kanalı gayrimenkul geliştirme proje ve bu işi isteyen kişinin en büyük emlak projesi" dedi.

İhanet projesi Kanal İstanbul

Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul Projesi hakkında sert eleştirilerde bulundu. Projeyle ilgili endişelerini dile getiren İmamoğlu, "Bir de yeni bir ihanet var en büyüğü bu. İnsanlar bundan korktu ve aşkla istemiyorlar, şiddetle reddediyorlar. Öyle bir ihanet ki Türkiye bile altından kalkamaz," dedi. İstanbul'un doğal kaynaklar bakımından en zengin bölgesinin imara açılmasını ve bu alana yapılmak istenen Kanal İstanbul'un, yani adıyla müsemma 'Beton İstanbul'un, bir gayrimenkul geliştirme projesi olarak görülmesine tepki gösterdi.

İmamoğlu projeye karşı çıkışını, "İstanbul’u doğal kaynaklar bakımından en zengin bölgesini imara açıp akılları sıra bir yerlere peşkeş çekecekler. Kanal İstanbul ya da namı diğer Beton İstanbul. Bir beton kanalı gayrimenkul geliştirme proje ve bu işi isteyen kişinin en büyük emlak projesi. Arsa satmak, bina satmak. Bunlar ihanete doymadı doymayacak," şeklinde sürdürdü.

Projeye ilişkin hükümet yetkililerinin açıklamalarına da değinen İBB Başkanı, "Bir de çıkmışlar Beton Kanal gündemimizde değil, İstanbul’un gündeminde olmayan bizim de gündemimizde yok, bakan yalanlıyor, il başkanı yalanlıyor, zaten sayın Cumhurbaşkanı umursamıyor bile kendisi herhalde iki metro durağına güvenlik şefi yapacak," diyerek yetkililerin tutumunu eleştirdi.

İmara açılırsa İstanbul'un sonu gelir

İmamoğlu, kentin geleceği hakkında ciddi uyarılarda bulundu. "5 tane Esenyurt büyüklüğünde alanı imara açmak bu kentin ölüm fermanını imzalamaktır," diyerek, Kanal İstanbul projesi gibi büyük çaplı imar çalışmalarına karşı çıktığını belirtti. Başkan, geçmişte bu tür projelerin uygulanmasına izin verilmediğini, aksi takdirde söz konusu alanların çöplüğe dönüşeceğini ifade etti.

2019 yılını dönüm noktası olarak nitelendiren İmamoğlu, "2019 İstanbul’un muhafızlığının başladığı tarihtir. İstanbul’un benim gibi milyonlarca muhafızı olduğunu düşünüyorum," dedi ve İstanbul'un korunmasının her yaştan bireyin sorumluluğunda olduğunu vurguladı. Genç, yaşlı, hatta henüz doğmamış çocuklar için dahi bu koruma görevinin önemine işaret etti ve şehrin sadece mevcut sakinlerinin değil, gelecek nesillerin de şehri olduğunu söyledi.

"1 Nisan sabahı öğrenecekler bu ihanet projelerine müsaade etmedik bundan sonra da etmeyeceğiz," diyerek sözlerine devam eden İmamoğlu, hukuk ve kurallar çerçevesinde İstanbul'u koruma sözü verdi. İmamoğlu, geçmişte yapılan hataların tekrarlanmayacağına ve İstanbul'un değerlerinin korunacağına dair kararlı bir tutum sergileneceğini belirtti.