Kültür-Sanat

İlk kez düzenlenen Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi Etkinliği beş ay sürecek

"Zamana sıkıştırılmış festival anlayışına alternatif"

27 Temmuz 2023 12:53

Türkiye'nin önemli şairlerinden Cemal Süreya adına düzenlenen Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi Etkinliği (CSKBE) ilk kez Tunceli-Pülümür'de gerçekleştiriliyor.  

Pülümür Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen etkinliklerde atölyeler, belgesel gösterimleri, müzik dinletileri, fotoğraf sergileri, söyleşiler yer alıyor. 

Cemal Süreya Kültür ve Bellek Evi-CSKBE Genel Koordinatörü Ümit Altaş ilk kez yapılan bu etkinliğin farkının 5 aylık bir sürece yayılmış olduğunu söyledi. Etkinlikleri dört mevsime yaymayı hedeflediklerin belirten Altaş şunları söyledi: 

"Hikayenin başladığı topraklarda kültür ve sanatı merkeze oturtmayı ve ekonomiye inşaat değil kültür üzerinden katkı vermeyi amaçlıyoruz. CSKBE, Dersim'de 3-4 güne sıkıştırılmış festival anlayışına alternatif bir yol önermesi açısından önemli. Zamana yayılmış ve mütevazi kaynaklarla gerçekleştirilmiş bir program hazırlamaya çalıştık. Bizi cesaretlendiren, programın hazırlanması için katkılarını esirgemeyen Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun’a teşekkür ediyorum."

Temmuz ayından kasım ayı sonuna kadar sürecek etkinlikler kapsamında çadır kurulacak. Bu etkinliğe Nesin Vakfı çocukları da katılacak.

Etkinlikler 29 Temmuz'da Pülümürlü fotoğrafçılar İsmail Yoleri ve Muzaffer Akyüz’ün “Pülümür’e Dair” başlıklı fotoğraf sergisi ile başlayacak. Aynı gün Metin-Kemal Kahraman “Müzikli Muhabbet" başlığı adı altında 30 yıllık sanat yaşamlarını anlatacak. 

Kasım ayına kadar sürecek etkinlikler, cskbepulumur adlı Facebook ve Instagram hesaplarından takip edilebilecek. 

Kasım ayına kadar sürecek etkinliklerden bazı başlıklar şöyle: 

Kıymet Kına Erzincan, Mercan Erzincan muhabbeti. 

Ali Nesin, Şükrü Aslan, Süleyman Cihangiroğlu (Nesin Vakfı Yönetmeni), Tayyar Özkan ile söyleşiler. 

Cemal Süreya ve Hakikat Nefesleri belgesellerinin ilk gösterimi. 

Ozan Çoban, Güneş Demir, Özgür Polat, Hüseyin Beydilli, Mahir Kutlutürk'ten dinletiler. 

Pülümür Belediyesi’nin Bal Festivali 

Pir Sultan Abdal’ın, yüzyıllar öncesinden kurulup günümüze kadar varlığını koruyan Pülümür Hacılı Köyü’ndeki dergahında muhabbetler.