Gündem

İliç Maden Faciası'ndan sorumlu SSR Mining'e dava yağmuru!

Dokuz işçiden dördünün cansız bedenine ulaşıldı, beş işçiyi arama çalışmaları hâlâ devam ediyor

16 Mayıs 2024 08:03

İliç'te meydana gelen maden faciasının ardından, SSR Mining’e karşı yatırımcılar harekete geçti. ABD'deki Colorado Bölge Mahkemesi'nde “Menkul kıymetler dolandırıcılığı” suçlamasıyla toplu dava açıldığı gündeme geldi.

ABD'de NASDAQ ve Kanada'da Toronto Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören SSR Mining hakkında, 8 Mayıs'ta yayımlanan “2024 1. Çeyrek Raporu”na göre dört dava Kanada'da, bir dava ise ABD'de olmak üzere toplam beş yeni dava açıldığı öğrenildi.

Raporda, şirketin “henüz belirlenemeyen miktarda cezalara çarptırılabileceği” ifade edilirken, 2024'ün ilk üç ayında Çöpler olayı kapsamında 15.3 milyon ABD doları "beklenmeyen durum ve diğer hukuki meseleler" için harcama yapıldığı belirtildi. Şirket yetkilisi konu hakkında rapora işaret ederek yorum yapmaktan kaçındı. İliç faciası öncesi yaklaşık 1.9 milyar dolar olan şirketin piyasa değeri, raporun açıklanmasının ardından 1 milyar dolara düştü.

Cumhuriyet'in aktardığına göre, Kanada Britanya Kolumbiyası Yüksek Mahkemesi'ne sunulan bir toplu davada, SSR Mining'in yöneticilerinin iş ve risk yönetimi üzerindeki yönetim ve gözetim görevlerini ihlal ettiği, bu denetimsizliğin Çöpler Madeni'nde yaşanan "trajik" heyelana neden olduğu ve şirketin piyasa değerinin düşerek hissedarların büyük zararlara uğramasına yol açtığı belirtildi. Ayrıca, liç yığınının kapasitesinin aşıldığı bilgisinin kamuoyuna açıklanmadığı, dolayısıyla hissedarların ilgili risklerden haberdar edilmediği suçlamasıyla başka bir dava daha açıldı.