Gündem

İletişim Başkanlığı: "Aslında astronot diyemeyiz, turist olarak gidiyor" iddiası doğru değil

"Axiom Mission 3 (Ax-3) fırlatması öncesi 200 ayrı testten geçmiş, 2 yıla yakın bir süredir de hazırlık eğitimleri almıştır

18 Ocak 2024 13:31

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğuyla ilgili, 'Aslında astronot diyemeyiz, turist olarak gidiyor' iddiasının doğru olmadığını belirtilerek, "Uzay turistlerinin amacı, kişisel bir deneyim yaşamak ve uzaya seyahat etmektir. Öte yandan astronotluk, ciddi sorumluluk, nitelik ve vasıf gerektirmektedir" açıklaması yapıldı.

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile ilgili bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya paylaşılan, 'Aslında astronot diyemeyiz, turist olarak gidiyor' iddiası doğru değildir. Uzay turistlerinin amacı, kişisel bir deneyim yaşamak ve uzaya seyahat etmektir. Uzay turistlerinin, uzayda bilimsel çalışmalar yürütmeye ya da uzay araçlarını kontrol etmeye yönelik herhangi bir yetkinliğe sahip olmaları şart değildir. Öte yandan astronotluk, ciddi sorumluluk, nitelik ve vasıf gerektirmektedir. Bu nedenle astronotlar bilimsel alanlarda uzman ya da bir uzay aracına pilotluk yapabilecek potansiyele, kariyere, geçmişe sahiptirler. Aynı zamanda, tüm bu yetkinlikler sayesinde bir astronot, mikro yer çekimi ortamında bilimsel araştırmalar ve deneyler gerçekleştirebilecek kadar da çok yönlüdür. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da Uluslararası Uzay İstasyonu'nda, 14 gün boyunca aralarında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar literatüre katkı sağlayacak çalışmaların bulunduğu 13 deney gerçekleştirecektir. Amaç, uzaydaki bilgi birikimini artırmak, uzayda yaşam koşullarını anlamak ve gelecekteki uzay misyonlarına hazırlık yapmak gibi görevleri yerine getirmektir" 

"Astronotomuz 200 ayrı testten geçti"

Lisans eğitimini İstanbul Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendisliği alanında tamamlayan Alper Gezeravcı'nın, Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisans yaptığı vurgulanarak, "Türk Hava Kuvvetleri'nde görev yapan Gezeravcı, aralarında T-41, SF-260, T-37, T-38, F-5, KC-135 ve F-16'nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahiptir. Ayrıca Türk Hava Yolları'nda da 7 yıl kaptan pilotluk deneyimine sahiptir. Gezeravcı, Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutanı olarak Adana'daki 10'uncu Üs Komuta Birimi'ne atanmıştır. Filonun standardizasyonu ve değerlendirilmesi, tüm eğitim dokümanlarının Hava Kuvvetleri standartlarına göre düzenlenmesi, tüm F-16 ve KC-135R pilotlarının kontrol sürüşleri öncesinde sınavlarının yapılması ve filo dokümantasyon standartlarının denetlenmesinin sorumluğunu üstlenmiştir. Tüm yetkinlik ve tecrübenin yanı sıra astronotumuz, Axiom Mission 3 (Ax-3) fırlatması öncesi 200 ayrı testten geçmiş, 2 yıla yakın bir süredir de hazırlık eğitimleri almıştır. Milli Uzay Programı'nın 'İnsanlı İlk Uzay Misyonu' kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın yer aldığı Axiom Mission 3 (Ax-3) ekibinin 19 Ocak 2024, 00.49'da (Türkiye saati ile) fırlatılması planlanmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin insanlı uzay yolculuğu

Türk Hava Kuvvetleri’nde 15 yıl savaş pilotluğu yapan astronot Alper Gezeravcı, Türkiye'nin uzaya ilk defa insan gönderme projesi kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yola çıkacak.

Türkiye Uzay Ajansı’nın verdiği bilgiye göre Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak olan Gezeravcı, orada 13 farklı bilimsel deneye imza atacak.

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu astronot Alper Gezeravcı'nın da üyesi olduğu Ax-3 misyonu, 17 Ocak'ta yapılacaktı. Ancak 18 Ocak'a ertelendi.

SpaceX'ten konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Ek süre, ekiplerin araçta lansman öncesi kontrolleri ve veri analizini tamamlamasına olanak tanıyacak" ifadelerine yer verildi.
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, hedeflenen fırlatmanın Türkiye saatiyle 19 Ocak 2024 00:49'da yapılacağını duyurdu. 

Ax-3 mürettebatı NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılacak. Roket, yine SpaceX'in Dragon uzay aracını taşıyacak.

NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden ISS'ye fırlatacak.

İlk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, Ax-3 misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak.