Gündem

İlahiyatçı yazar Cemal Kılıç: Gençlerin deizme yönelmesi saltanat dinciliğine karşı başkaldırı

"Türkiye'de İslam'a en büyük saldırı siyasal İslamcılardan kaynaklanıyor"

Fotoğraf: Vedat Arık (Cumhuriyet gazetesi)

27 Mart 2023 11:00

İstanbul Gaziosmanpaşa'daki evinin önünde darbedilen İlahiyatçı Cemil Kılıç, şiddete yönelenlerin "sanal vaizlerin nefret vaazlarından" güç aldığını söyledi. Gençlerin deizme yönelmesine ilişkin ise, "Bu saltanat, dinciliğine karşı bir başkaldırıdır" diyen Kılıç, "Türkiye'de İslam'a yönelik en büyük saldırı siyasal İslamcılardan kaynaklanıyor. Gerici ideoloji güç kaybediyor. Siyasal ümmetçilik, siyasal İslam güç kaybedecek" ifadesini kullandı. Kılıç, din dersinin zorun olmaktan çıkarılması gerektiğini de belirterek, "Herkesin kendi inancına göre olabilmelidir. Dersin adı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ama müfredatta bir mezhep propagandası" diye konuştu.

Evinin önünde elleri sopalı kişilerin "Allahu ekber" diye bağırarak saldırdığı Cemil Kılıç, 2019'dan bu yana tehdit aldığı belirterek, "Bu tür olayları cesaretlendiren siyasetçiler mi var" sorusuna, "Öyle olduğu anlaşılıyor. Manzaraya bakınca öyle bir yorum çıkarıyoruz. Bu yorumumuzun yanlış olduğunu devleti yönetenlerin ispat etmesi lazım. Emniyet büyük gayret gösteriyor ama somut olarak cezalandırılan, göz altına alınan tanık olduğumuz biri yok" yanıtını verdi. 

Kılıç, Cumhuriyet'ten İklim Öngel'in sorularına şu yanıtları verdi:

* Atatürkçü ilahiyatçılar neden saldırıya uğruyor?

- Farklı bir fikre tahammül edemiyorlar. Kendilerini gerçeğin tekelcisi görüyorlar. Tek gerçek kendi düşünceleri sanıyorlar. Bunun böyle olmadığını söyleyenlere ve bunu ispat edenlere öfke duyuyorlar. Öç alma duygusuyla hareket ediyorlar. Ama zaman onları yeniyor. Zira düşünceleri git gide güçsüzleşiyor.

Gerici ideoloji güç kaybediyor. Bunun daha da hızlanacağını görüyoruz. Siyasal ümmetçilik, siyasal İslam güç kaybedecek. Çünkü gayri insani, bir çizgi üzerinde, İslam’ın temellerine aykırı hareket ediyorlar. Fitne fesat yayıyorlar, haşa Allah’ın iradesine karşı savaş açıyorlar aslında. Yer yüzünde bozgunculuk çıkarıyorlar.

"Türkiye'de İslam'a en büyük saldırı siyasal İslamcılardan kaynaklanıyor"

* Sizin ‘İslam’a saldırıyorlar’ ifadeniz var. Nasıl bir saldırı bu?

- Bugün Türkiye’de İslam’a yönelik en büyük saldırı siyasal İslamcılardan kaynaklanıyor. İslamcı değiliz, böyle bir ifade İslam’ın hiçbir kaynağında geçmez. İslamcılığa karşıyız, İslamcılık bir ideolojidir, İslam ise dindir. Biz o dine iman ediyoruz.

Aydınlara, cana yapılan saldırı İslam düşmanlığıdır. Ancak İslam’a düşman biri insana saldırabilir. İslam saldırı değil savunma, öldürme değil yaşatma dinidir. Ama onların derdi Allahu ekber diye insanları katletmek. IŞİD askerlerimizi Allahu ekber diyerek ateşe verdi. Kubilay’ın başını Menemen’de Allahu ekber diyerek kestiler, Madımak’ta Allahu ekber diyerek aydınları yaktılar.

"Gençlerin deizme yönelmesini olumlu buluyorum"

* Gençlerle bir aradasınız. Gençlerin deizme yöneldiği doğru mu?

- Gençlerin yöneldiği deizm hak katında, bunların savunduğu din anlayışından daha muteberdir. Zira gençler bugün din adına sergilenen saçmalıklara tepki gösteriyorlar. Deizm gençlerin bir arayış içinde olduğunun göstergesi. Akıl mantık dışı sözde vaazları dinlediklerinde tepki gösteriyorlar.

Ben gençlerin deizme yönelmesini olumlu buluyorum. Birkaç yıl önce bu yöndeki bir yazım nedeniyle uzaklaştırılmıştım. Ateistleri deistleri övdü Müslümanlara saldırdı diye çarpıtmışlardı. Gençlerin deizme yönelmesi endişe edilecek bir şey değil tam tersi bu saltanat dinciliğine karşı bir başkaldırıdır. Gençler saltanat, Emevi dinciliğinden kurtulsun ki biz sonra onlara gerçek İslam’ı anlatabilirim.

"Din dersi zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır"

* Zorunlu din dersine bakışınız nedir?

- Zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır. Herkesin kendi inancına göre olabilmelidir. Bu konuda hiçbir yargı kararı uygulanmıyor maalesef. Yasa tanımaz bir dönemin içindeyiz. Dersler adına uygun içerikte olsa sıkıntı olmayacak, adına uygun nitelikte değil. Dersin adı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ama müfredatta bir mezhep propagandası. Vahabilik, Emevi din anlayışı. Açıkça bunu sahiplenmiyorlar ama anlatıyorlar anlatıyorlar sonuçta vardığımız nokta Emevi Müslümanlığı. Muhammedi İslam değil. Kuran’ın anlattığı İslam değil.

Söyleşinin tamamı için tıklayın...