Gündem

İlahiyatçı Cemil Kılıç’tan Kızıl Goncalar dizisine gelen tepkilere: Suçları ifşa ediliyor, bundan rahatsızlık, öfke duydular

24 Aralık 2023 07:41

İktidara yakın medyanın ardından İsmailağa cemaati, tarikattaki çocukların küçük yaşta evlendirilmesi, kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve Kuran kursunda şiddet gibi konuların ele alındığı Kızıl Goncalar dizisini hedef almasını, ilahiyatçı yazar Cemil Kılıç, “Suçları ifşa ediliyor. Bundan rahatsızlık, öfke duydular” şeklinde değerlendirdi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Türkiye’de tarikat ve cemaatlerle paralel toplum inşa edilmeye çalışıldığını söyleyen ilahiyatçı yazar Cemil Kılıç, "Kuran kursu sahnesi çok çarpıcıydı. Benzer şeyleri yaşayan binlerce çocuk var. Kuran kursunda, imam hatip okullarında şiddet gören, tacize uğrayan çocuklar var. Tarikat yurtlarında intihar eden gençler, çocuklar var” diye konuştu.

Sinema TV Sendikası Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada tepkilerin kaygı verici olduğunun altı çizildi. “Türkiye televizyonlarının farklı kesimlerden hikâyelere yer verebilmesi, devlet kurumlarının çok sesliliği teşvik edebilmesi gerektiğine” dikkat çekilen açıklamada, “İçeriklerde sansürü ve yapımda yer alan meslektaşlarımızı itibarsızlaştıran, güvenliklerini tehdit eden ortamın önüne geçecek yaklaşım ve yaptırımın olması gerektiğini düşünüyoruz” dendi.

Ne olmuştu?

İktidara yakın medyanın ardından İsmailağa cemaati, tarikattaki çocukların küçük yaşta evlendirilmesi, kız çocuklarının okula gönderilmemesi ve Kuran kursunda şiddet gibi konuların ele alındığı diziyi hedefe koydu. Cemaatin sosyal medya hesabından “Dinimizi ve dindarlarımızı aşağılamayı gaye edindiği anlaşılan yapımların günümüz medyasında görülebilmesi asla kabul edilemez” paylaşımı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın kurucusu olduğu Kadın ve Demokrasi Derneği, diziyi “dindar insanları hedef alan algı operasyonlarının en çarpıcı örneklerinden” olarak tanımladı.

Günlerdir hedef alınmasının ardından RTÜK dizi hakkında inceleme başlattı. Şişli’de dizinin afişine boyalı saldırı düzenlendi. Bir set çalışanı İsmailağa cemaatinin dizi hakkındaki tweetini alıntılayarak “Fatih’te çekim yaptığımız mekânlara giremiyoruz. Afişlerimizin üstü çiziliyor, ekip arkadaşlarımıza saldırılıyor. Gerçekleri anlatmamız bu kadar mı kanınıza dokundu da ilk bölümden ekip olarak can güvenliğimizden endişelenmeye başladık?” ifadelerini kullanırken bir süre sonra paylaşımını sildi. Dizinin setinde güvenlik önlemlerinin artırıldığı belirtildi.

Dizinin yapımcısı Gold Film’in açıklamasında dizinin kurgu olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Toplumun farklı kesimlerinden kendi değer yargılarını suiistimal eden kişilerin yıkıcı etkilerini gösterirken diğer yandan farklı dünya görüşleri olan insanların hayatın içinde iyi niyetlerle nasıl ortak bir dil bulabildiklerini resmetmeyi amaçladık. Beğenileri ve eleştirileri dikkate alarak saygıyla izliyor ve maksatlı yorumların takdirini değerli izleyicilerimize bırakıyoruz” ifadelerine yer verildi.