Gündem

İktidar seçim sonrasına bıraktı: AYM’ye yetki sınırlaması, vekillere dava!

21 Mart 2024 08:21

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, iktidarın yerel seçimi etkilememesi amacıyla askıya aldığı yargıyla ilgili düzenlemeleri yargı paketine koymayı planladığını; hem Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini tırpanlayan hem de Can Atalay benzeri davalarda milletvekillerinin aleyhine işleyebilecek bazı düzenlemeler üzerinde çalışıldığını aktardı. 

Babacan bugünkü yazısında şu ifadeleri kullandı:

"8. yargı paketinden seçim öncesi olduğu için çıkartılan bazı maddelerin yeni pakete konulması tartışılıyor. Anayasa Mahkemesi’nin TİP Milletvekili Can Atalay kararının gerekçesinde Anayasa’nın 14. maddesinde yer alan suçların neler olduğuna ilişkin yasalarda açık hüküm bulunmadığına ilişkin uyarısından yola çıkılacak. Ancak yapılacak düzenleme ile sadece bunun netleştirilmesi sağlanmayacak aynı zamanda kapsamı da genişletecek. Üzerinde çalışılan formüle göre Anayasa’nın 14. maddesinde yer alan suçların çerçevesi, Terörle Mücadele Kanunu’nun 3 ve 4. maddelerinde yer alan suçlar olarak çizilecek. Kapsam genişleyeceği için bu suçlardan yargılananlarının dokunulmazlık hakları olmayacak, yargılamalarına devam edilecek.

AYM'ye yetki sınırlaması 

Yargı paketinde yer alması planlanan bir başka madde ise Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerini düzenleyen hüküm olacak. Daha önce kamuoyunda da tartışılan bu konu, milletvekillerinin yargılanma sürecini etkileyecek. AYM’nin son dönemde verdiği hak ihlalleri ve hukuk dışılık uyarıları geçersiz hale gelecek. AYM’nin hak ihlali vermesi halinde cezaevinde bulunan kişilerin salıverilmesi durumu ortadan kaldırılacak."

Yazının tamamını okumak için tıklayın