Dünya

İkili ötenazi: Eski Hollanda başbakanı eşiyle el ele hayatına son verdi

Hollanda'da hayata birlikte son vermeyi tercih eden çiftlerin sayısı artarken, her ikisi de 93 yaşındaki Dries ve Eugenie van Agt hayatını kaybetti

11 Şubat 2024 08:13

T24 Dış Haberler

Hollanda'nın eski başbakanlarından 93 yaşındaki Dries van Agt, eşi Eugenie ile el ele ötenazi yoluyla yaşamlarına son verdi. 

Pazartesi günü gerçekleşen ölümleri Hollanda'da giderek artan "ikili ötanazi" eğiliminin bir parçası olarak görüldü. 

Halen nadir görülmekle birlikte, çiftlere ötanazi ilk kez 2020 yılında uygulanırken 26 kişi eşleriyle aynı anda ötanazi yoluyla hayatlarına son verdi. Bu sayı bir sonraki yıl 32'ye, 2022'de ise 58'e yükseldi. 

Hollanda medyasına göre, 1977-1982 yılları arasında başbakanlık yapan ve Hristiyan Demokrat Partisi'nin ilk lideri olan Van Agt, 70 yıllık eşiyle birlikte "kendi yolunu seçti"

Van Agt'ın daha sol eğilimli olduğu sonraki yıllarda kurduğu Filistin yanlısı bir grup olan Haklar Forumu,  ikilinin ölüm haberini "birlikte ve el ele" başlığıyla duyurdu. Direktör Gerard Jonkman yayıncı NOS'a yaptığı açıklamada her ikisinin de çok hasta olduğunu ancak "birbirleri olmadan yapamayacaklarını" söyledi. Van Agt 2019 yılında geçirdiği beyin kanamasından sonra bir daha tam olarak iyileşemedi.

Hollanda'da yılda yaklaşık bin kişinin ötanazi isteğini yerine getiren Expertisecentrum Euthanasie'nin sözcüsü Elke Swart, herhangi bir çiftin "destekli ölüm" taleplerinin birlikte değil, tek tek ve sıkı şartlara göre test edildiğini söyledi.

Hollanda'da ötanazi 2002 yılından bu yana, dayanılmaz acı, iyileşme beklentisi olmaması ve uzun süredir devam eden ölüm isteği gibi koşullarda yasal. Ötanazi yanlısı bir vakfın başkanlığını yürüten Fransien van ter Beek, birçok insanın bu dileği dile getirdiğini ancak çok sık gerçekleşmediğini çünkü kolay bir yol olmadığını söyledi.