Dünya

İki yıl sonra yeniden hükümet kurulmuştu: Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Kuzey İrlanda'ya gitti

Sunak, "Bu akşam Birleşik Krallığımızın özel bir parçası olan Kuzey İrlanda'ya geri dönmek harika" dedi

05 Şubat 2024 12:18

T24 Dış Haberler

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Kuzey İrlanda'yı ziyaret etti. İki yıl aradan sonra hükümetin yeniden kurulmasını "iyimserlik için harika bir neden" olarak nitelendirdi. 

Rishi Sunak, iki yıllık siyasi çıkmazı sona erdiren yeni bir güç paylaşımı yürütmesinin liderleriyle görüşmek üzere Kuzey İrlanda'ya gitti. Başbakan Sunak, Stormont'taki ilk milliyetçi başbakan olarak tarihe geçen Sinn Féin'den Michelle O'Neill ile bugün yapacağı görüşme öncesinde Pazar akşamı Belfast'a gitti. Sunak, "Bu akşam Birleşik Krallığımızın özel bir parçası olan Kuzey İrlanda'ya geri dönmek harika" dedi. 

Sunak'ın gezisi, Downing Street'in Demokratik Birlikçi Parti'yi (DUP) iktidar paylaşımını felç eden boykota son vermeye ikna etmesinin ardından Kuzey İrlanda'da devredilmiş hükümeti yeniden kuran kritik haftanın ardından geldi. Ziyarete O'Neill ve diğer yerel liderlerin çökmekte olan kamu hizmetleri ve altyapıyı desteklemek için Londra'dan acil fon talepleri damgasını vuracak. 

O'Neill'in yanı sıra DUP'un birinci bakan yardımcısı Emma Little-Pengelly ve yürütmenin diğer üyeleriyle görüşecek.

Bu; Sinn Féin, DUP, İttifak ve Ulster Birlikçilerinden oluşan bakanlar grubunun ilk sınavı olacak. Yürütme sağlık, çevre ve diğer sektörlerde krizlerle karşı karşıya.