Gündem

İhale sonuçlarında beklenen senaryo: Deprem konutları inşası iktidara yakın şirketlere verildi

Milyonlarca liralık onlarca ihale, tanıdıklara yönlendiriliyor

09 Mart 2024 08:23

Deprem bölgesinde konutların yeniden inşası için ihaleler sürüyor. Bu ihaleler 21/B pazarlık usulüyle, ihaleye çağrılan iktidara yakın şirketlere gidiyor. Bunun son örneği de Hatay ve Şanlıurfa'da görüldü. Hatay'da 856 adet konut yapımını iktidara yakınlığıyla dikkat çeken Siyahkalem Mühendislik İnşaat şirketi aldı. Şanlıurfa'da 758 adet konut ihalesini AKP'li Şırnak Belediye başkanı Mehmet Yarka'nın aile şirketi kazandı. 

Deprem bölgesindeki yeniden inşa faaliyetleri kapsamında yapılan ihaleler, 21/B pazarlık usulü ile ve iktidara yakın firmalara yönlendiriliyor. Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre, bu sürecin son örnekleri, Hatay ve Şanlıurfa'dagörüldü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesindeki Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), bölgedeki konutların inşası amacıyla ihaleler açtı. İlgili ihaleler, çeşitli tartışmalara neden olan isimlere verildi.

Özellikle Hatay Antakya'da, 9 Şubat'ta 856 konutun yapımı için açılan 1 milyar 956 milyon TL değerindeki ihale, iktidara yakınlığıyla tanınan Siyahkalem Mühendislik İnşaat şirketi tarafından kazanıldı. Şirketin yönetim kurulu başkanı Ahmet Cengiz Özdemir, Cumhurbaşkanlığı Sarayı içindeki bir açık spor sahasının kapalı hale getirilmesi projesi ihalesini de almıştı ve bu proje şirkete 10 milyon 390 bin TL gelir sağlamıştı. Özdemir, aynı zamanda Ticaret Bakanlığı'nda dış ekonomik ilişkiler kurulunun yönetim kurulu üyesi olarak da görev yapıyor.

Onlarca kamu ihalesi

Şanlıurfa'da da 21 Şubat'ta 758 adet konut yapımı için ihaleye çıkıldı. 1 milyar 686 milyon TL'lik ihaleyi MAY İnşaat Taahhüt Müşavirlik ve Aşan Mühendislik İnşaat Şirketi iş ortaklığı aldı. Birden fazla ortaklı aile şirketi olan MAY İnşaat'ta tanıdık bir isim yer alıyor. MAY İnşaat, AKP'li Şırnak Belediye başkanı ve yeniden aday gösterilen Mehmet Yarka'nın aile şirketi olarak biliniyor. Yarka, başkan seçildikten sonra şirketteki payını Ahmet Yarka ve Doğukan Yarka'ya devretti. MAY İnşaat Şirketi bugüne dek 23 kamu ihalesine imza attı. Bu ihalelerin toplam bedeli 11 milyar 288 milyon 583 bin TL. Şirket 23 kamu ihalesinin 13'ünü TOKİ'den aldı.