Ekonomi

İddia: Rusya ve Çin altına dayalı yeni bir para birimi üzerinde çalışıyor olabilir

İki ülke arasında şubat ayında 'sınırsız ortaklık' anlaşması imzalanmıştı

30 Ekim 2022 14:24

Rusya ve Çin, doların küresel hegemonyasını yıkmak için altına dayalı yeni bir para birimi üzerinde çalışıyor olabilir. 

Yahoo'nun aktardığı habere göre, ne Rusya ne de Çin böyle bir planın varlığını doğruladı. Ancak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Batı tarafından finansal sistemin dışına itilmesi ve Çin ile ABD arasında giderek artan tansiyon nedeniyle Pekin ve Moskova, doların hakimiyetini kırmak için yeni bir para birimi oluşturabileceği belirtildi.

Haberde, Çin'in yılbaşından bu yana altın alımını hızlandırdığına dikkat çekildi. Çin'in yalnızca haziran ve temmuz aylarında 112 ton altın ithal ettiğinin altı çizildi. Ayrıca, Rusya Merkez Bankası'nın ilk yurt dışı ofisinin Pekin'de açıldığı hatırlatıldı.

Haber için görüş veren ekonomist Min-Hua Chiang, doların hâlâ güvenli liman olduğunu belirterek, iki ülke arasında böyle bir anlaşma olması halinde bile doların hakimiyeti üzerindeki etkisinin sınırlı olacağını aktardı. Chiang, ağustos ayında dünya genelinde yapılan ödemelerin yüzde 43'ünün dolar, yüzde 34'ünün ise Euro ile yapıldığı; buna karşın Çin yuanı ile yapılan ödemelerin yüzde 2 olduğunu söyledi.