Gündem

İddia: AKP'li muhtar ve MHP'li başkan Yozgat'ta 17 nüfuslu köyün metruk evlerine seçmen kaydetti

"Muhtar ‘oy kullandırmak amacıyla kaydettirmedim, ben sadece kooperatif kurdum’ diyor"

16 Ocak 2024 17:27

Yozgatlı bir vatandaş, Aydıncık ilçesinin 17 nüfuslu Kıyıkışla köyündeki metruk, boş ve kullanılmayan evlere, eski MHP’li Belediye Başkanı ve AKP’li muhtar tarafından 17 kişinin seçmen olarak kaydedildiğini iddia etti. CHP Aydıncık İlçe Başkanı Dursun Arslan, “Muhtar, ‘Ben kooperatif kurdum’ diyor. 10 ay önce kooperatif adı altında bir şey kurmuş, 10 kişi kaydedilmiş, kalanlar kendi köylüleri” dedi. Muhtar Mehmet Keleş ise "Vatandaş köpeklerin korkusundan listeleri görmeye gelemiyordu. Biz kooperatif kurduk. O kooperatif dolayısıyla insanları kaydettik" dedi.

Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde bulunan Kıyıkışla köyünde yaşayan bir vatandaş, 31 Mart yerel seçimlerine iki buçuk ay kala, köydeki metruk evlere, köyde yaşamayan seçmenlerin kaydedildiğini iddia etti.

Vatandaş, eski MHP’li Aydıncık Belediye Başkanı Yusuf Gündoğdu’ın bir kooperatif kurduğunu, AKP’ye üye olan Muhtar Mehmet Keleş’in ise bu kooperatif üzerinden 17 kişinin kayıtlı olduğu Kıyıkışla köyündeki metruk ve boş evlere 17 kişi daha kaydettirerek seçimlerde partisinin oy sayısını artırmak istediğini ileri sürdü.

Vatandaşın aktardığı bilgiler şöyle:

“Yozgat Aydıncık Kıyıkışla köyünün muhtarı Mehmet Keleş, köy nüfusunda kayıtlı olmayan, köyde oturmayan insanları kaydetti. Muhtar, kendi evine 5 seçmen; yıkık halde bulunan 22 numara eve Mardinli bir kadın ve Yozgat Aydıncıklı bir erkek olmak üzere 2 seçmen; 9 numaralı kullanılmayan, boş, çatlak eve 7 seçmen; yine boş olan ve kullanılmayan 11 numaraya 3 seçmen yazdırmıştır. Köy nüfusu 17 kişidir. Köye 17 kişi daha kaydedilmiştir. Muhtar Mehmet Keleş, 4 Ocak 2024 tarihinde, seçmen listesini her zaman asıldığı yere asması gerekirken asmayarak evinde tutmuş, ilçe seçim kuruluna iki kere bildirmemize rağmen asmamıştır. Listeler, 112 jandarma imdat telefonu aranarak jandarma marifetiyle 8 gün sonra, 11 Ocak’ta asılmıştır. Köyümüzden seçmen olarak ben ve bir arkadaşım seçmen listesine bakmaya gittiğimizde, muhtar Mehmet Keleş, eşini taş ve sopayla üzerimize salarak sinkaflı küfretmiştir. Arkadaşıma hitaben 'Seni muhtar yaptırmayacağım' diyen Muhtar Keleş, arkadaşımın kafasına sopayla saldırmıştır. Arkadaşımın sopayı eliyle tutması sonucu parmağında yumuşak doku zedelenmesi oluşmuştur. Olay jandarmaya intikal etmiştir. 11 Ocak’ta asılan seçmen listesine baktığımızda, 34 seçmenin 17 tanesi tanımadığımız, köyde olmayan insanlar. İlçe başkanlığına pazartesi itiraz edeceğiz. İtirazın son günü 17 Ocak, iki gün kaldı.”

"Muhtar, "oy kullandırmak amacıyla kaydettirmedim, ben sadece kooperatif kurdum’ diyor"

CHP Aydıncık İlçe Başkanı Dursun Arslan, iddialara ilişkin şunları söyledi:

“Böyle bir bilgi geldi bana. Bizim burada her köyde taşıma var. Muhtar, ‘Ben kooperatif kurdum’ diyor. 10 ay önce kooperatif adı altında bir şey kurmuş, 10 kişi kaydedilmiş, kalanlar kendi köylüleri. ‘Oy kullandırmak amacıyla kaydettirmedim, ben sadece kooperatif kurdum’ diyor. Ben CHP Yozgat İl Başkanlığına haber verdim.”

CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar ise şöyle konuştu:

“Köyün dernek başkanı beni aradı. ‘Daha öncesinden bir kooperatif kurmuşlar ve kooperatifin üyelerini oraya seçmen yazmışlar’ dedi. Ben de ilçe başkanımızı aradım, ‘Bir haksızlık varsa müdahale edin’ dedim. Yozgat’ta bizim Alevi köylerimiz arasında köylülerin kendi arasına bir nifak girsin istemiyoruz. Oy sayımızın sıfır olduğu yerlerde biz müdahale etmiyoruz. Ben, pazar günü aradım ilçe başkanını. ‘Doğru neyse onu yapmak zorundasın, bir yanlış varsa müdahil olmak zorundasın’ dedim.”

Muhtar Mehmet Keleş ise iddialara şöyle cevap verdi:

“Evler, metruk değil. Seçmen listeleri şu anda yerinde, herkesin görebileceği bir noktada. Listeleri 5 Ocak’ta astım. Jandarma yoluyla değil. Vatandaş köpeklerin korkusundan listeleri görmeye gelemiyordu. Biz kooperatif kurduk. O kooperatif dolayısıyla insanları kaydettik. Seçimlerde oy kullanacaklar tabii ki.”

"İnsanlar çadırlarda bile yaşıyor"

Keleş, “Evler yıkık dökük, bir tanesinin çatısı yok. O evlerde insanlar nasıl yaşayacak sorusuna, “İnsanlar çadırlarda bile yaşıyor” yanıtını verdi.