Gündem

İddia: Afgan madenci Nortan'ı, "Kaçak ocak ortaya çıkmasın" diye darp ederek öldürdükten sonra yakmışlar

12 Kasım 2023 19:01

Dün Zonguldak'ta, yol kenarındaki ormanlık alanda benzin dökülerek yakılmış halde bulunan cesedin, bölgedeki kaçak işletilen bir maden ocağında çalışan Afganistan uyruklu Vezir Mohammad Nortan’a ait olduğu belirlendi. Otopside 9 Kasım’da öldüğü anlaşılan Nourtani’nin cesedinin, bulunduğu yere taşındığı tespit edilmiş, maden işletmesinin sahibinin de aralarında olduğu 6 kişi gözaltına alınmıştı. Nourtani'nin ruhsatsız ocakta meydana gelen "kaza" sonucu öldüğü, cesedinin bulunduğu ormanlık alana taşındığı iddia edilmişti.

Gazete Duvar'dan Mustafa Özdemir'in haberine göre, cinayet zanlıları ifadelerinde maden ocağında baygın buldukları Afgan madenciyi darp ederek öldürdüklerini ve sonra da yaktıklarını söyledi.

Baygın görüp kalp masajı yapmışlar

Jandarma, gözaltına aldığı 6 kişinin sorgusu sonucunda olayı aydınlatacak ipuçlarına ulaştı. Gözaltına alınan şüphelilerden S.K, üç çocuk babası Vezir Mohammed Nortan’ı yerde yatarken gördüğünü ve hemen ocak sahipleri E.G. ve H.K.’ya haber verdiğini söyledi.

Derin nefes aldığını gördüğü işçiye bir arkadaşının kalp masajı yaptığını söyleyen S.K., baygın haldeki işçiyi bir vagonun üstüne koyarak hava alması için dışarı çıkardıklarını ifade etti.

TIKLAYIN - Yakılmış halde bulunan ceset, kaçak madende ölen işçiye ait çıktı: 6 gözaltı

"Maden sahibi, ocağın deşifre olmaması için hastaneye götürmek istemedi"

O esnada ocak ağzına Mercedes marka aracı ve bir arkadaşı ile birlikte gelen maden sahibi H. K.’nın kaçak çalıştırdıkları ocağın deşifre olmaması için Vezir Mohammed Nortan’ı önce hastaneye götürmek istemediğini, ancak kendilerinin ısrarı sonucu buna razı olduğunu da ileri süren S.K., Nortan’ı bir battaniye içinde maden sahibnin aracının bagajına koyduklarını anlattı.

Ocak sahiplerinin kimseye bir şey söylememeleri hususunda kendilerine sıkı tembihte bulunduğunu öne süren S.K, ifadesinde, yine patronları maden sahibi H.K.'nın talimatıyla Nortan'ın tüm elbiselerini sobaya atarak yaktıklarını da iddia etti. 

Kameraların açısını değiştirmişler: "'Ocak sahibi 'Sizi bulur, vurum' diye tehdit etti"

Yine ocak sahibinin talimatıyla madenin etrafında bulunan kameraların açısını değiştirdiklerini de öne süren S.K., maden sahibi H.K.'nın “Sizi bulur, vururum” diyerek, konuşmamaları için tehdit ettiğini ve ardından alandan ayrıldığını söyledi. 

Beline kadar yanık tespit edilmiş: Darp ederek öldürüp, sonra da yakmışlar

Gazete Duvar'daki habere göre, jandarma Vezir Mohammed Nortan'ın beline kadar yanık olduğu, yüzünde darp izi bulunduğu, ağzından kan geldiği, vücudunun çeşitli yerlerinde kırıklar olduğunu tespit etti. Cinayet zanlılarının ifadelerinde baygın haldeki Afgan madenciyi darp ederek öldürdükleri ve sonra da yaktıkları belirtildi. 

Maden ocağı sahibinin MHP'li belde başkanı olduğu iddiası

Gazete Duvar'daki habere göre, maden ocağı sahibinin H.K.'nın MHP Gelik Belde Başkanı olduğu; babasının da yaklaşık 30 yıl önce, kaçak ocak çalıştırdığı sırada jandarmadan kaçarken "dur" ihtarına uymayarak açılan ateş sonucunda hayatını kaybettiği iddia edildi.