Gündem

İbrahim Kiras: Sanki herkesin herkesle kan davası var, hiç kimsenin bir diğerinin varlığına tahammülü yok

"Güven olmayınca kuşku oluyor. Kuşku paranoyaya dönüşüyor önce, sonra da nefrete ve düşmanlığa"

27 Ağustos 2022 08:15

Karar gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, şarkıcı Gülşen'in 4 ay önce sarf ettiği sözler için tutuklanmasını değerlendirdiği yazısında, "Asıl mesele bizim toplumumuzun bunca şehirleşme, bunca modernleşme, bunca demokratikleşme sürecinin sonunda hâlâ millet haline gelememiş, millet olma nosyonunun hâlâ benimsenememiş olması. Millet yerine birbirinden nefret eden, kuşku duyan, korkan toplulukların oluşturduğu bir yığınla karşı karşıya olmamız." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de herkesin birbiriyle kan davası varmış gibi davrandığını belirten Kiras, "Dolayısıyla insanlarımız kendi aşiretinden, kendi mahallesinden, kendi cemaatinden, kendi mezhebinden, kendi partisinden vs. olmayan insanlarla temas kurmaktan, konuşmaktan, işbirliği yapmaktan korkuyorlar. Güven olmayınca kuşku oluyor. Kuşku paranoyaya dönüşüyor önce, sonra da nefrete ve düşmanlığa.

Elbette, “toplumsal kompartımanlaşma”nın önünün alınmasını bırakın, her geçen gün daha da güçlenmesinin “yapısal olmayan” sebepleri de var. En başta da ülkedeki konjonktürel siyasi iklimin bu yapısal problemi besleyip tahkim etmesi. Egemen retoriğin kutuplaştırıcı karakterinin etkisi... Bunun sonucu olarak ülkenin sorunlarını çözmeyi değil, ülkeyi ele geçirmeyi hedefleyen bir bakış açısının (Kimden ele geçireceğiz? Birbirimizden) her kesimden insanımızı esir almış olması.

Şarkıcı Gülşen olayında bir kere daha tezahür etmiş bulunan “asıl mesele” işte bu." diye yazdı.

Yazının tamamı için tıklayın...