Ekonomi

İbrahim Kahveci: Erdoğan "dengeler yerine oturacak" dedi, iyi ama o dengeleri kim bozdu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TOBB üyelerini kabul etti.

01 Eylül 2023 08:58

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, negatif faizle insanların tüketime koştuğunu ve tasarruf yapmanın cezalandırıldığını belirterek, "Üretimin artmadığı, tüketimin çılgına döndüğü bir ekonomiyi ne diye sattık: Üretim-yatırım-istihdam-ihracat ve cari fazla... Cari dengeyi hiç söylemiyorum (-60 milyar dolara kadar çıktı). Çünkü tüketimi karşılayacak üretimi gerçekleştiremedik ve dış ticaret açığımız yıllık bazda 48 milyar dolar seviyelerinden 122 milyar dolar seviyelerine yükseldi.

Kısaca durum neydi? Negatif faizle sanal bir tüketim çılgınlığı yaşandı (kısmen devam ediyor). İşte o sanal tüketim çılgınlığı aynı zamanda enflasyonu da patlattı. Çünkü o tüketimi karşılayacak üretim yoktu... Sürdürülmesi imkansız bir modeldi ve seçimlerden hemen sonra Nebati sanki bunları yapmış gibi ekonomi yönetimi değiştirildi" dedi.

Çılgınca tüketimin ülkenin döviz ihtiyacını artırdığını kaydeden Kahveci, yazısında, şu ifadeleri kullandı:

"Dövize ihtiyaç çoğaldı ve bunu karşılayacak durumumuz yoktu. Devreye Putin girdi ve seçimi çıkartmamızı sağladı. Ama kimse ülkenin bu ekonomik yapısının temel bozukluğunu dikkate almadığı gibi Putin’in bu desteğinin milli egemenlik açısından sonuçlarını da sorgulamadı.

Olan oldu ve tüketim çılgınlığı ile alevlenen ateşte kimileri ısındı kimileri ise yanıp tutuştu... Şimdi AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan o yaktıkları ateşi söndürmeye çalışıyor. Erdoğan TOBB yönetimini kabul ettiğinde “dengeler yerine oturacak” dedi. İyi ama o dengeleri kim bozdu? Kim ülkeyi enflasyon ve tüketim çılgınlığının içine soktu?

Yazının tamamı için tıklayın...