Gündem

İBB yöneticisi Saltık’ın karar duruşması yarın görülecek 

22 Eylül 2023 00:10

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yöneticisi Yavuz Saltık’ın İBB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı olduğu dönemde, "Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (DİAYDER) PKK ile iltisakını araştırmadan derneğe yemek kartları verdiği" gerekçesiyle 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın karar duruşması yarın görülecek. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davada Saltık, dernek "terör örgütünün kırsal alanında faaliyet yürüten ya da tutuklanan ve örgüt tarafından 'değer ailesi' olarak ifade edilen ailelere" yemek kartlarını teslim etmekle suçlanıyor. 

DİAYDER'e yardım kartlarının tesliminin sağlanmasında, "ifa ettiği görev kapsamında kastının bulunduğu" iddia edilen mütalaada, Saltık’ın, “terör örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Savunmasında suçlamaları reddeden Saltık, şunları söylemişti:

"Ben sosyal politikanın ruhu gereği olan işlere imza atmak dışında ne İBB'ye ne devletime leke getirecek işlere imza atmadım, atmayacağım da. Ben kimseye usulsüz sosyal destek kartı dağıtmadım. Sosyal destek kartlarının dağıtım usulü bellidir. Dağıtıldığı iddia edilen market kartların tarafından değer ailelerine verildiği ispat edilmemiştir. Burada İBB'nin Türkiye'de ve dünyada eşi benzeri görülmemiş kapsayıcı sosyal politikası yargılanıyor. Şayet yardım ettiğim kişiler hukuki olarak kriminal olarak bir şeye sahipse benden önce İBB'de görev yapmış herkesi buraya getirmek zorundasınız. Rahmetli Kadir Topbaş olmak üzere." 

DİAYDER hakkında 13 Ocak’ta görülen duruşmada ise davanın tek tutuklu sanığı dernek başkanı Ekrem Baran tahliye edilmişti.

“İmamoğlu’nun hiçbir yol arkadaşının terör örgütleriyle bağı kurulamaz”

Karar duruşması öncesinde Saltık ile buluşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, şunları söyledi: 

“Adalet mülkün temelidir. Unutmasınlar ki, benzeri ithamlar bize de yapıldı. Ekrem İmamoğlu’nun hiçbir yol arkadaşının terör örgütleriyle bağı kurulamaz. Tüm arkadaşlarım vatansever insanlardır ve bu leke bize bulaşmaz. Adaletten beklentimiz karar duruşmasında mahkeme heyetinin vicdanen en doğru kararı yani beraat kararını vermesidir. Onurlu Türk yargıçlarının adaletin tecelli etmesini sağlayacaklarına güvenim tamdır.”

TIKLAYIN - DİAYDER davasında savcı mütalaasını açıkladı; İBB yöneticisinin 15 yıla kadar hapsi talep edildi