Gündem

Hürriyet yazarı Çekirge: Giderek bataklığa dönüşen Fethiye Körfezi’ni henüz can çekişen bir noktasını ikinci bir marinayla boğmanın ne anlamı var?

16 Temmuz 2023 07:50

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ciddi bir çamur birikintisi olan Fethiye Körfezi ile ilgili hazırladığı projeyi duyurdu. Çekirge, körfeze yapılmak istenen yeni marina için de, "Marinaların artmasına karşı değilim. Ama giderek bataklığa dönüşen bir körfezin henüz can çekişen bir noktasını ikinci bir marinayla boğmanın ne anlamı var?” diyerek tepki gösterdi.

Çevre Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nün Fethiye körfezi için gerçekleştirdiği incelmenin ön raporunda, “Özel çevre koruma bölgesinde bulunan Fethiye Körfezi’nde ciddi bir çamur birikintisi var. Karadan gelen sularla daha da artıyor...” denildiğini aktaran Çekirge, yazısının devamında hazırlanan projeye ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Tabiat Varlıkları Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı proje 2024 yılı yatırım planına alınmış. Ve maliyeti 1 milyar 800 milyon lira. 5 yıla yayılacak bir proje bu. Bu süre içinde körfezin temizlenmesi var. Körfezdeki kirlenmeye neden olan dere kanallarının ıslahı var. Körfezdeki tersanenin taşınması ve daha modern bir hale getirilmesi var. Çevre Bakanı Haseki, 'İnşallah onayı alırsak bitireceğiz' diyor. Proje şu anda Cumhurbaşkanlığı’nın onayında. Ben Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın körfezin kurtuluşu için gereken bu projeye onay vereceğine inanıyorum.”

Fethiye Körfezi için izin verilen marina projesi hakkında uyardı

Çekirge, Fethiye Körfezi’nde bir marina projesi için izin verildiğini hatırlatarak, şöyle uyardı:

“Şimdi körfezde bir marina projesi için izin verilmiş durumda. Ama daha Çevre Bakanlığı’nın kurtuluş projesi başlamadan... Körfez kurtulmadan... Tersane yeni bir yere taşınmadan... Var olan bir marinanın karşısına bir marina daha yapılması ne derece doğrudur? Tekrar söylüyorum. Marinaların artmasına karşı değilim. Ama giderek bataklığa dönüşen bir körfezin henüz can çekişen bir noktasını ikinci bir marinayla boğmanın ne anlamı var?”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.