Gündem

Hürriyet yazarı: Dikkat, altın çocuklarımız gidiyor!

"Yalnızca Yüzme Federasyonu’ndan 27 sporcumuz üniversite için başka bir ülkeye gitmiş; müthiş bir kayıp"

05 Eylül 2022 09:57

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, Türkiye’de altın madalyalı sporcuların ABD’den gelen burs tekliflerini kabul ederek ülkeyi terk ettiğine dikkati çekti.

Çekirge’nin bugünkü köşe yazısının bir kısmı şöyle:

"Şu ana kadar Yüzme Federasyonu’ndan bu şekilde tam 27 başarılı çocuğumuz... Türkiye’de yetiştikten sonra ABD’den gelen burslu üniversite tekliflerine 'Evet' diyerek gitmişlerdi. Evet, 27 altın çocuğu kaybetmiştik. Göz göre göre yaşanan bu kayıplara Erkan Yalçın (Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı) çok üzülüyordu.

İşte şimdi de Merve (Tuncel)... Kendisinden önceki başarılı çocuklara olduğu gibi Merve’ye de... Columbia Üniversitesi’nden tam burslu eğitim teklifi gelmişti. Yıllarca süren çalışmaların meyvesini aldığı bir dönemde ABD’ye gidecek. Başkan Erkan Yalçın önce Merve’yle konuştu. Sonra aileyle... 'Bari 2 yılı dondurun. Sonra gidin...' Merve dayanamadı bu teklife: 'Tamam Başkanım, 2024’e kadar donduruyorum üniversiteyi' dedi. Aile de olur verdi.

Avrupa’dan sonra Peru’da da birincilikler alan altın kızımız Merve 2024’e kadar Türkiye’de yarışacak. Kendisinden sonra gelen kardeşlerine örnek olacak. Ama ya sonra... Dikkat edin! Yalnızca Yüzme Federasyonu’ndan 27 sporcumuz üniversite için başka bir ülkeye gitmiş. Müthiş bir kayıp. Tabii böyle olunca soruyoruz: 'Neden bizde bu sporlar gelişmiyor?' Nasıl gelişsin kardeşim. Çocuk sonuçta aynı zamanda haklı olarak okumak istiyor ve fırsatı görünce gidiyor...

Yalnızca yüzme mi? Teniste de öyle. Kayakta da... Başarılı çocuklarımız, yurtdışından gelen burs tekliflerine doğal olarak 'Evet' diyerek gidiyorlar. Aklınıza gelen her türlü amatör sporda bu böyle... Bırakın üniversiteyi, orta öğretimde 'okulda ders mi' yoksa 'antrenman mı' ikilemi arasında kalan o kadar çok çocuk ve aile biliyorum ki... Nice başarılı çocuk bu nedenle sporu bıraktılar..."