Gündem

Hulusi Akar: 15 Temmuz gecesi konuşma özgürlüğümü sonuna kadar sürdürmem darbecilerin psikolojisini bozdu, dirençlerini kırdı

“Sık ulan şerefsiz”

16 Temmuz 2023 11:32

251 kişinin hayatını kaybettiği, 2 binden fazla kişinin yararlanmasıyla sonuçlanan 15 Temmuz darbe girişiminin 7. yıl dönümünde, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, alnına silah dayandığı gecede neler yaşandığını bir kez daha anlattı. O gece “Dediklerimizi yapmazsanız sıkacağız” tehdidine “Sık ulan şerefsiz” diye yanıt verdiğini anlatan Akar, “Hareket özgürlüğüm kalmamıştı ama konuşma özgürlüğümü sonuna kadar komutan tavrı içinde sürdürdüm. Bu da onların psikolojisini bozdu, dirençlerini kırdı” diye konuştu.

Hulusi Akar, dün Hürriyet yazarı Fatih Çekirge’ye verdiği röportajda, 15 Temmuz gecesinde neler yaşandığını bir kez daha anlattı. O gece unutamadığı olaylardan birinin başına silah dayanmış olması olduğunu söyleyen Akar, şunları kaydetti:

“Silahı dayayan hain sürekli olarak ‘Oturun, sakin olun yoksa sıkarım’ diye tehdit ediyordu. Daha o onda ‘Sık ulan sık şerefsiz’ diye bağırdım.

Askerlik yapanlar bilirler, emir komuta zincirinde zafiyet olmaması esastır. Benim ve başta Genelkurmay II. Başkanı olmak üzere vatanına ve milletine bağlı silah arkadaşlarımın darbeci emir subayına ve yanındakilere karşı alenen rest çekmemiz psikolojik üstünlüklerini kaybetme noktasında ilk hamle olmuştur.

Hareket özgürlüğüm kalmamıştı ama konuşma özgürlüğümü sonuna kadar komutan tavrı içinde sürdürdüm. Bu da onların psikolojisini bozdu, dirençlerini kırdı. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın çağrısı ve asil milletimizin sergilediği mücadele ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şerefli mensuplarının da jandarma ve polislerimiz ile omuz omuza karşı duruşu sonucunda başarısız oldular.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.