Dünya

Hugo Chavez'in hemşiresine 15 yıl hapis cezası

20 Nisan 2023 19:32

ABD'de bir mahkeme eski Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez'in hemşiresi Claudia Diaz ve eşini 15'er yıl hapis cezasına çarptırdı. Çiftin ayrıca 136 milyon dolar ceza ödemesine karar verildi.

Chavez tarafından hazinenin başına getirilen Diaz, Venezuelalı bir medya patronundan aldığı milyonlarca dolar rüşveti eşiyle birlikte aklamakla suçlanıyordu. Haklarındaki suçlamaları reddeden çift, savcılıkla anlaşma yapmayı reddetmişti. Claudia Diaz ve eşi Adrian Velasquez, 2018'de İspanya'da gözaltına alınmış, geçen yıl ABD'ye iade edilmişti.

Diaz, 2018'de BBC'ye verdiği bir röportajda, zenginliklerinin eşinin ticari işlerinden kaynaklandığını ve evliliklerinin öncesine dayandığını söylemişti. Ancak Florida mahkemesi, Diaz'ın Veneuzela hazinesinin başında bulunduğu 2011-2013'te, çiftin medya patronu Raul Gorrin'den milyonlarca dolar rüşvet aldığına ve bu parayı akladığına karar verdi.

Independent Türkçe'de yer alan haberde mahkemenin kararına göre, Diaz rüşvet karşılığında Raul Gorrin'in hazineden ucuz dolar almasına izin verdi. Kararda, hazineden aldığı dolarları karaborsada satan Gorrin'in bu yolla ciddi kârlar elde ettiği ifade edildi. Venezuela merkezli Globovisión haber kuruluşunun sahibi olan Gorrin, ABD'nin "çok arananlar listesinde" bulunuyor.

Yargıç kararında, çiftin çok para elde ettiğini ve bu kazançlarla yaşamlarını kökten şekilde değiştirdiklerini belirtti. İlk olarak Chavez'in muhafızları içinde görevli olan Diaz, kanser olduğu dönemde Venezuela liderinin hemşireliğini yapmıştı. Diaz daha sonra daha önce hiçbir finan eğitimi almamış olmasına rağmen hazinenin başına getirilmişti.

Chavez'in 2013'teki ölümünün ardından İspanya'ya taşınan çift buradaki lüks yaşamlarıyla yetkililerin dikkatini çekmişti. Son yıllarda ABD yargısı, Florida'da mülk satın alan veya ABD bankalarını kullanan Venezuelalı eski yetkilileri hakim karşısına çıkartıyor.