Kültür-Sanat

Hollywood'da Oyuncular Birliği'nin 118 günlük grevi sona erdi: Stüdyolarla 1 milyar doları aşan anlaşma imzalandı

Hollywood'da Oyuncular Birliği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları Birliği'nin (AFTRA) asgari ücrette artış ve yapay zekaya karşı iş güvencesi talebiyle yaptıkları ve 118 gün süren grev, Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile yapılan geçici anlaşmayla sona erdi

10 Kasım 2023 16:36

Senaristler Birliği'nin (WGA) grevinden sonra Oyuncular Birliği (SAG) ve Amerikan Televizyon, Radyo Sanatçıları Birliği'nin (AFTRA) grevleri de yapılan üç yıllık anlaşmayla sona erdi.

Box Office Türkiye'ye göre Film ve dizilerde yer alan oyuncu ve seslendirme sanatçıları, asgari ücrette ve yapımların streaming platformlarında yayınlanması kaynaklı oyuncuların istihkak oranında artış ve yapay zekaya karşı iş güvencesi gibi hususlar başta olmak üzere birçok taleple 14 Temmuz'dan itibaren grevdeydi. 118 gün süren grev boyuncu SAG-AFTRA ile Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP)tarafları birçok görüşme düzenlemiş, hiçbir toplantıdan uzlaşma çıkmamıştı. Son olarak yapımcı ve stüdyolar geçen hafta, Oyuncular Birliği'ne nihai bir teklifle gittiklerini açıklamış, Oyuncular Birliği bu teklifte birtakım geliştirmeler istemişti. Yapılan son görüşmeler sonucu 9 Kasım itibarıyla SAG-AFTRA grevi sona ermiş oldu.

Oyuncuların kişilik ve maddi haklarının yapay zekâya karşı korunması

Üç yıllık geçici anlaşmayla asgari ücrette son 40 yılın en yüksek artışı sağlanırken, anlaşmanın toplam bilançosunun 1 milyar doların üzerinde olduğu belirtiliyor. Oyuncular Birliği, yapılan anlaşmayla ilgili kendi sendika oylamasını yaptıktan sonra yapılan anlaşmanın içeriğine dair daha detaylı bilgi verileceğini açıkladı. Fakat paylaşılan ilk bilgilere göre anlaşmayla; asgari ücretin yanı sıra oyuncuların kişilik ve maddi haklarının yapay zekâya karşı korunması, oyuncuların yer aldığı yapımların streaming platformlarında yayınlanmasından kazandıkları bonuslarda artış, emeklilik ve sağlık sigorta primlerinde artış, figüran maaşlarında artış gibi kazanımlar elde edildiği belirtildi.

Dizi ve filmlerin çekimlerine dedevam edilecek

Grevin sona ermesiyle prodüksiyon süreci durdurulan birçok dizi ve filmin çekimlerine de ivedilikle devam edilecek. Bu yapımların arasında Gladyatör 2, Beetlejuice 2, Deadpool 3 ve Venom 3 gibi filmler yer alıyor.