Dünya

Hollanda ekonomisi ikinci çeyrekte de küçülerek resesyona girdi

Avrupa Birliği'nin en büyük beşinci ekonomiye sahip ülkesi konumundaki Hollanda, yılın ilk üç ayındaki yüzde 0,4'lük daralmanın ardından ikinci çeyrekte de küçüldü

16 Ağustos 2023 12:11

T24 Dış Haberler

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), ülke ekonomisinin ikinci çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 0,3 küçülerek resesyona girdiğini açıkladı. 

Avrupa Birliği'nin en büyük beşinci ekonomiye sahip ülkesi konumundaki Hollanda, yılın ilk üç ayındaki yüzde 0,4'lük daralmanın ardından üst üste ikinci çeyrekte küçüldü.

Hollanda'da enflasyon, geçen yılın eylül ayında yüzde 14,5 ile zirve yaptıktan sonra düşüşe geçti; 2023'ün ikinci çeyreğinde yüzde 6 civarında seyretti.

Hollanda'da ekonomik büyüme, Covid-19 pandemisi nedeniyle girdiği durgunluktan 2021 ve 2022'de nispeten çıkış imkanı bularak yılda yüzde 5'lere kadar yükselmişti. Ancak iki çeyrek üst üste küçülmeye neden olan mevcut durgunluk, Hollanda ve ticaret ortaklarında artan enflasyonun gıda fiyatlarını ve enerji faturalarını yükseltmesiyle tüketici harcamaları ve ihracattaki düşüşten kaynaklanıyor. 

Hollanda enflasyonla boğuşuyor

CBS, 2021’de yüzde 2,7 olan yıllık enflasyonun, 2022'de yüzde 10’a çıktığını duyurmuştu. Bu rakam, 1975'ten bu yana ülkede ölçülen en yüksek enflasyon oranı oldu. 

Enflasyonun 2022’deki artışında özellikle enerji, akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki yükselişin etkili olduğu belirtildi. Hollanda’da enerji fiyatları, 2022’de önceki yıla göre yüzde 114 artış kaydetti.

Enflasyon ölçüm yönteminde değişikliğe gidilecek

CBS, geçtiğimiz mart ayında ülke ekonomisinde enflasyon tahminlerini iyileştirmek amacıyla tüketiciler tarafından ödenen enerji fiyatlarını ölçme yöntemini değiştireceğini açıklamıştı. 

CBS Hollanda hane halkı tarafından satın alınan mal ve hizmet sepetindeki gaz ve elektrik maliyetlerini belirlemek için yalnızca yeni imzalanan sözleşmeleri kullandığını ancak birçok hanenin daha düşük fiyattan oluşturulmuş eski sözleşmeleri bulunduğundan bu durumun ölçümlere yansıdığını belirtmişti. 

Kurum, kasım ayında yaptığı açıklamada, mevcut ölçülerle ülkede enflasyonu olduğundan fazla çıktığını belirtmiş ve enerji fiyatı ölçümleriyle ilgili olan bu sorunu incelediğini bildirmişti.

IMF Başkanı uyarmıştı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva bu yıl ülkelerin üçte birinin resesyonda olacağına işaret ettiği bir açıklama yapmıştı. 

ABD, Avrupa Birliği ve Çin’deki ekonomik yavaşlama nedeniyle 2023’ün bir önceki yıldan daha zor geçeceğini belirten Georgieva, “Resesyonda olmayan ülkelerde de yüz milyonlarca kişi ekonomik olarak zor bir dönem yaşayacak” demişti.