Dünya

Hizbullah lideri Nasrallah: Hamas'ın 7 Ekim saldırısından habersizdik; yapılan Siyonist yapı için deprem yarattı; ABD filoları için hazırız

Nasrallah, ABD'ye seslenerek "Bizi tehdit ettiğiniz filolarınız için hazırız" dedi ve ABD'yi herhangi bir bölgesel savaş durumunda "en büyük kaybeden olacakları" konusunda uyardı

03 Kasım 2023 16:13

T24 Dış Haberler

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail-Hamas savaşının başlamasından bu yana ilk konuşmasında, 7 Ekim'de Hamas'ın Filistin'e yaptığı saldırıdan önceden haberdar olmadıklarını söyledi. 

Lokasyonu paylaşılmayan Nasrallah'ın konuşması Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kurulan büyük ekranlarda yayımlandı. Hizbullah lideri, "Bu savaş tamamen Filistin'in, Filistinliler için, hiçbir bölgesel sorunla alakası yok" dedi.  Gazze'de yaşananlardan ABD'nin sorumlu olduğunu savunan Nasrallah, Gazze'deki savaşın "önceki savaşlar" gibi olmadığını, belirleyici ve tarihi bir savaş olduğunu söyledi. 

Arap ve İslam ülkelerine seslenen Hizbullah lideri, "Arapların acizliği Gazze'ye insani yardım sokamayacak ve yaralıları çıkaramayacak noktaya mı ulaştı?" diyerek duruma tepki gösterdi. 

ABD'nin bölgede savaş gemileri konuşlandırmasına da değinen Nasrallah, "Hizbullah'ın gözünün korkmadığını" söyledi. Nasrallah, ABD'ye seslenerek "Bizi tehdit ettiğiniz filolarınız için hazırız" dedi ve ABD'yi herhangi bir bölgesel savaş durumunda "en büyük kaybeden olacakları" konusunda uyardı. 

Hizbullah lideri Nasrallah, konuşmasını "Savaşımız henüz nakavtla zafer kazanma aşamasına gelmedi ve hala zamana ihtiyacımız var, ancak kazanıyoruz" ifadeleriyle sonlandırdı. 

"Bu savaş tamamen Filistin'in, Filistinliler için"

Konuşmasının başında Nasrallah, "Lübnan'da hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dilemek istiyorum, aynı zamanda sevdikleri insanlar şehitlik mertebesine ulaştığı için onları tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

Nasrallah, "Bu savaş tamamen Filistin'in, Filistinliler için, hiçbir bölgesel sorunla alakası yok" dedi. 

Hizbullah lideri, "Bu kutsal savaşın artık bir parçası olan güçlü Iraklı ve Yemenli elleri selamlamalıyız" dedi.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yaptığı saldırının bir "deprem" etkisi oluşturduğunu ifade eden Nasrallah, "Yöneticileri ne yaparsa yapsın, Aksa Tufanı Siyonist yapıyı etkilemeye devam edecek" ifadelerini kullandı. 

7 Ekim saldırılarının "yüzde 100'ünün Filistinliler tarafından yapıldığını" söyleyen Nasrallah, Hamas'ın saldırıyı gizli tutmasının kendilerini kızdırmadığını, bu sayede başarılı olabildiklerini söyledi. Nasrallah, "Bu büyük ve geniş çaplı operasyon tamamen Filistinlilerin planlama ve uygulamalarının bir sonucudur. Büyük gizlilik bu operasyonu büyük ölçüde başarılı kılmıştır" ifadelerini kullandı. 

Nasrallah, İsrail'in Hamas'ın Gazze'de rehin tuttuğu insanları "sadece müzakere" ile geri alabileceğini söyledi.

"Hamas'ın operasyonu İsrail'le savaşta yeni evre başlattı"

Nasrallah, ""Hamas'ın operasyonunun, İsrail'le devam eden tarihi savaşta yeni evre başlattığını" belirtti.

Hizbullah lideri, Hamas'ın 7 Ekim saldırısının "doğru, akıllıca ve cesurca olduğunu, ayrıca doğru zamanda yapıldığını" iddia etti.

Nasrallah, "İsrail'in şimdi yaptığı hata, gerçekleştiremeyeceği hedefler açıklamaktır" dedi.

"Gazze'de yaşananlardan Amerika sorumlu"

Nasrallah, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de yaşananlardan ABD'nin sorumlu olduğunu savunarak "İsrail'in sadece bir yürütme aracı olduğunu bilmeliyiz" dedi. 

ABD'nin Gazze'de yaşananlardan sorumlu tutulması gerektiğini söyleyen Hizbullah lideri, "Güvenlik Konseyi'nde İsrail'in kınanmasını engelleyen ABD'dir ve Gazze'de ateşkesi engelleyen de ABD'dir. Gazze'deki savaşı yürütenler Amerikalılardır ve saldırganlıklarının bedelini ödemelidirler" ifadelerini kullandı. 

Nasrallah'ın konuşması Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kurulan büyük ekranlarda yayımlandı

"Bugün sessiz kalan herkes dini varsa dini, onuru varsa onurunu gözden geçirmelidir"

"El Aksa Tufanı savaşı, ABD, İngiltere ve İsrail tarafından temsil edilen vahşet ve barbarlığa karşı bir insanlık savaşıdır" diyen Nasrallah, "Bugün sessiz kalan herkes, eğer insansa insanlığını, eğer dini varsa dinini ve eğer onuru varsa onurunu yeniden gözden geçirmelidir" dedi. 

Gazze'deki savaşın "önceki savaşlar" gibi olmadığını, belirleyici ve tarihi bir savaş olduğunu savunan Nasrallah, "Savaşın hedefleri saldırganlığın durdurulması, direnişin zafere ulaşması ve Hamas'ın Gazze'de zafer kazanmasıdır" dedi. 

Arap ve İslam ülkelerine çağrı: Arapların acizliği insani yardım sokamayacak noktaya mı ulaştı?

Lübnan'ın İsrail'in varlığından en çok zarar gören ülkelerden biri olduğunu söyleyen Hizbullah lideri, "Gazze'nin zaferi bölgedeki tüm ülkelerin zaferidir ve Mısır, Ürdün, Suriye ve Lübnan'ın ulusal çıkarları içindir" dedi. 

Gazze'ye yönelik saldırıyı durdurmak için Arap ve İslam ülkelerine seslenen Nasrallah, "Arap ve İslam ülkeleri İsrail ile ilişkilerini kesmeli, büyükelçilerini geri çekmeli ve İsrail'e petrol ve gaz sevkiyatını durdurmalıdır" dedi ve "Arapların acizliği Gazze'ye insani yardım sokamayacak ve yaralıları çıkaramayacak noktaya mı ulaştı?" diye sordu. 

57 Hizbullah militanının öldüğünü doğruladı

Nasrallah, Hizbullah'ın 8 Ekim'de savaşa girdiğini söyleyerek şu ana kadar Hizbullah militanı 57 kişinin öldüğünü doğruladı. 

Nasrallah, Hizbullah'ın operasyonlarını gün geçtikçe arttırdığını ve İsrail'i, güçlerini Gazze ya da işgal altındaki Batı Şeria yerine Lübnan sınırı yakınlarında tutmaya zorladığını söyledi.

Nasrallah ayrıca Gazze'deki gelişmelerin Lübnan'da gerilimin tırmanıp tırmanmayacağını belirleyeceğini söyleyerek "Lübnan'ın güney cephesinde tüm senaryolar açık" dedi. Hizbullah lideri, "Herhangi bir zamanda herhangi bir seçeneği benimseyebiliriz" dedi. 

Lübnan cephesinin geniş bir savaşa sürüklenmesini gerçekçi bir olasılık olarak gördüğünü söyleyen Hizbullah lideri, "Operasyonlarımız düşmanın Lübnan'a doğru atacağı adımları hesaplamasına ve işlerin kötüye gitmesinden korktuğu için hızını ayarlamasına neden oluyor" ifadelerini kullandı.

Nasrallah, "Bizim cephemiz Gazze ile dayanışma cephesidir ve oradaki gelişmelere göre gelişir ve hareket eder" dedi. 

ABD'ye tehdit

ABD'nin bölgede savaş gemileri konuşlandırmasına da değinen Nasrallah, "Hizbullah'ın gözünün korkmadığını" söyledi.

Nasrallah, ABD'ye seslenerek "Bizi tehdit ettiğiniz filolarınız için hazırız" dedi ve ABD'yi herhangi bir bölgesel savaş durumunda "en büyük kaybeden olacakları" konusunda uyardı. 

ABD'nin bölgede konuşlandırdığı savaş gemileri için ise "Amerikan gemileri için 'hazırlıklarımızı' yaptık ve Amerika'dan Afganistan, Irak, Suriye ve Lübnan'daki yenilgilerini hatırlamalarını istiyoruz" dedi. 

ABD'nin kendilerine mesaj gönderdiğini ve Gazze'ye destek olmaya devam ederlerse İran'ı bombalayacaklarını söylediğini aktaran Nasrallah, "Ne cüretle direnişimizi tehdit edersiniz?" diyerek duruma tepki gösterdi. 

Nasrallah, "Amerikalıları temin ederim ki bölgesel bir savaş durumunda gemileri ve hava kuvvetleri ağır bir bedel ödeyecektir" diyerek ABD'ye tehdidini yineledi. 

"Hala zamana ihtiyacımız var ancak kazanıyoruz"

Hizbullah lideri Nasrallah, 7 Ekim'den bu yana yaptığı ilk konuşmasını "Ufukta, hepimiz bir kararlılık savaşı veriyoruz. Savaşımız henüz nakavtla zafer kazanma aşamasına gelmedi ve hala zamana ihtiyacımız var, ancak kazanıyoruz" ifadeleriyle sonlandırdı. 

Nasrallah, "Hala zamana ihtiyacımız var ama puanlarla kazanacağız. Biz 2006'da Gazze'de böyle kazandık ve Batı Şeria'daki direniş de böyle başarılar elde etti" dedi.