Dünya

Hizbullah, ABD'nin İsrail-Lübnan sınırındaki gerginliği azaltma önerilerini reddetti; ateşkes şartını ileri sürdü

Hizbullah, Beyrut'u ziyaret eden ABD elçisi Hochstein tarafından sunulan önerileri gerçekçi bulmadı

18 Ocak 2024 09:22

T24 Dış Haberler

Hizbullah, ABD'nin bölgedeki gerginliği azaltmak için Lübnan-İsrail sınırındaki savaşçılarını sınırdan çekme önerisini reddetti ancak diplomasiye açık olduğunu söyledi. 

ABD Enerji Kaynaklarından Sorumlu eski Bakan Yardımcısı Amos Hochstein, İsrail-Lübnan sınırında güvenliğin yeniden tesis edilmesi için diplomatik girişimlere öncülük ediyor. 

Hizbullah'a yakın bir kaynağın Reuters'a yaptığı açıklamada, "Hizbullah dinlemeye hazır" dedi ancak militan grubun geçen hafta Beyrut'u ziyaret eden ABD elçisi Hochstein tarafından sunulan önerileri gerçekçi bulmadığını vurguladı. 

Daha düşük yoğunluklu operasyonlarla eş zamanlı sınırdaki çatışmaların azaltılması önerisi

Üç Lübnanlı kaynak ve bir ABD'li yetkili, Washington'ın önerisinin İsrail'in Gazze'de daha düşük yoğunluklu operasyonlara yönelmesine paralel olarak sınırdaki çatışmaların azaltılması olduğunu söyledi. Üç Lübnanlı yetkiliden ikisi, Hizbullah'a savaşçılarının sınırdan 7 kilometre uzaklaşması önerisinin de iletildiğini söyledi.

Ancak üç Lübnanlı yetkili, Hizbullah'ın Gazze savaşı sona erdikten sonra Lübnan'ın sınırdaki ihtilaflı bölgeler konusunda arabuluculuk yoluyla bir anlaşmayı müzakere etmesine açık olabileceğinin sinyalini verdiğini, Hizbullah liderinin de bu ay yaptığı bir konuşmada bu olasılığı ima ettiğini aktardı. 

Hizbullah görüşmelere doğrudan katılmadı

Üç Lübnanlı yetkili ve bir Avrupalı diplomat, Washington tarafından terör örgütü olarak damgalanan Hizbullah'ın görüşmelere doğrudan katılmadığını, bunun yerine Hochstein'ın fikirlerinin Lübnanlı arabulucular tarafından aktarıldığını söyledi. 

Reuters'a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Hizbullah yetkilisi "Gazze'deki savaşın ardından tehdidi fırsata çevirmek için Lübnanlı müzakerecileri desteklemeye hazırız" dedi.

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, Çarşamba günü bir basın brifinginde Reuters'in sorusuna verdiği yanıtta, Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştırmak için "hala diplomatik bir fırsat penceresi" olduğunu söylemişti. 

Kaynağın aktardığına göre Hizbullah'ın pozisyonu Gazze'de tam bir ateşkes sağlanana kadar İsrail-Lübnan sınırında askeri faaliyetlerine devam etmek. İsrail ise sınır bölgesini güvenli hale getirecek bir anlaşmaya varılmaması halinde daha sert karşılık vereceği uyarısında bulunuyor.